Slovenija
0

U osnovnim školama obavezan i drugi strani jezik

FENA
Učenici triju završnih razreda osnovnih škola u Sloveniji idućih godina u svoje programe dobivaju učenje drugog stranog jezika kao obaveznog predmeta, a među šest jezika koje mogu birati je i hrvatski.

Postupno uvođenje drugog stranog jezika u školske programe počinje od jeseni, u školskoj godini 2008/2009.

Ministarstvo školstva u utorak je objavilo natječaj s osiguranim sredstvima za uvođenje drugog stranog jezika u nastavu sedmih razreda devetogodišnjih osnovnih škola, a učenici i njihovi roditelji mogu birati između njemačkog, talijanskog, madžarskog, hrvatskog, engleskog i francuskog.

Sredstva su za sada osigurana za najviše deset posto osnovnih škola, a ministarstvo æe ih odabrati i na osnovi regionalnog rasporeda. Kako je za Slovensku televiziju izjavila Marija Mojca Maleš, iz ministarstva za školstvo, troškovi prve faze uvođenja drugog stranog jezika neće biti preveliki, jer će on u programu biti zastupljen s 2 školska sata tjedno.

Škole koje se jave na natječaj za dobivanje sredstava moraju, među ostalim, priložiti i pismeni pristanak svih roditelja sedmih razreda koji od iduće školske godine dobivaju novi predmet, a potrebno je i odobrenje školskog vijeća.

Kako prenose slovenski mediji, svi pedagozi nisu potpuno suglasni s uvođenjem novog stranog jezika za osnovnoškolce, jer drže da su ionako opterećeni teškim programom, a upozoravaju i na problem osnovnoškolaca u Slovenskom primorju i Prekmurju, regija koje se tretiraju kao dvojezične, pa je u njima već obvezno učenje talijanskog odnosno madžarskog jezika.