Regija
10

U odvojenim akcijama uhapšeno 11 osoba, razbijena najjača kriminalna grupa u Vojvodini

Klix.ba
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u više odvojenih akcija uhapsili su 11 osoba zbog sumnje da su počinile različita krivična djela od ubistava, pokušaja ubistva do prodaje narkotika i bjekstva iz zatvora.

Ovim putem je razbijena najjača kriminalna grupa u Vojvodini, koja stoji iza izvršenja najtežih krivičnih djela poput ubistava i prodaje i krijumčarenja narkotika...

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova ove zemlje Nebojša Stefanović izjavio je danas da je policija u više odvojenih akcija uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su počinile različita krivična djela od ubistava, pokušaja ubistva do prodaje narkotika i bjekstva iz zatvora i dodao da su među uhapšenima i članovi najjače kriminalne grupe koja je djelovala na teritoriji Vojvodine.

Stefanović je na konferenciji za novinare u Palati Srbija precizirao da su pripadnici MUP-a nakon višemjesečne i detaljne istrage, razbili najjaču kriminalnu grupu u Vojvodini, koja stoji iza izvršenja najtežih krivičnih djela.

"Policija nastavlja odlučnu akciju protiv organiziranog kriminala, što potvrđuje i nekoliko akcija koje smo imali širom Srbije. Kontinuitet koji imamo garantira da ne postoji kriminal koji će ostati nedirnut i da se ljudi koji se bave kriminalom u Srbiji ne mogu osjećati sigurno", istakao je Stefanović.

Ministar je precizirao da je policija u ovim akcijama zaplijenila i 42 kilograma narkotika, pretežno skanka, otkrila laboratoriju za proizvodnju droge i veću količinu oružja i municije.

Govoreći o hapšenju kriminalne grupe koje je djelovala na teritoriji Vojvodine, Stefanović je naveo da je policija, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, uhapsila vođu ove grupe A.K. (1990.) i još pet članova.

Uhapšeni su B.D. (1981), R.K. (1975), Lj.M. (1969), S.K. (1984) i N.D. (1989).

Ministar je objasnio da je kod osumnjičenih pronađeno 42 kilograma narkotika, pretežno skanka i manja količina kokaina, kao i ilegalna laboratorija za proizvodnju droge u kojoj je pronađen zasad s blizu 900 biljaka.

"Vođa grupe A.K. i osumnjičeni B.D. uhapšeni su prilikom pretresa automobila 'range rover', koji je služio za transport i dalju prodaju narkotika, a u kojem je u tome trenutku pronađena izvjesna količina droge", rekao je Stefanović i dodao da su ostali članovi kriminalne grupe osumnjičeni da su pokušali prokrijumčariti dva i pol kilograma skanka u Mađarsku.

Ministar je objasnio da je ilegalna laboratorija pronađena je u kući osumnjičenog N.D. i dodao da je tokom akcije, policija u kući, osumnjičenog vođe kriminalne grupe A.K. pronašla još jednog pripadnika V.Š. (1994), koji se sumnjiči da je u julu ove godine u Subotici ubio M.M.

Za V.Š,, kako je objasnio, Viši sud u Novom Sadu je raspisao potjernicu zbog izdržavanja zatvorske kazne na koju je osuđen zbog pokušaj ubistva R.M. 2012. godine u Novom Sadu. Stefanović je dodao da je protiv osumnjičenog A.K., policija podnijela i krivičnu prijavu zbog pomoći izvršiocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Ministar policije je ukazao i da su pripadnici Uprave kriminalističke policije rasvijetlili i pokušaj ubistva S.K. i V.V. u Novom Sadu, pripadnika jednog od najjačih kriminalnih klanova na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Zbog sumnje da je jedan od počinilaca ovog krivičnog djela, policija je, nakon prikupljenih neospornih dokaza, podnijela krivičnu prijavu protiv S.V. (1982.). Policija nastavlja rad na utvrđivanju identiteta i pronalasku ostalih osoba koje su saizvršioci u izvršenju ovog krivičnog djela", rekao je Stefanović i dodao da se osumnjičeni S.V. nalazi u pritvoru u Bosni i Hercegovini, zbog sumnje da je u oktobru ove godine ubio M.L. na području Istočnog Sarajeva.

Govoreći o zaplijeni oružja i municije, Stefanović je istakao da je policija u Pančevu uhapsila G.V (1951), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krađa oružja i djela borbenih sredstava.

"U akciji je zaplijenjeno 11 pušaka, od čega su tri automatske kalibra 7,62 milimetra, dvije poluautomatske puške kalibra 7,9 milimetra, dva karabina, četiri malokalibarske puške kalibra 22 milimetra, dvije ručne bombe M - 75, dva optička nišana, prigušivač, devet okvira za municiju, blizu 5.000 komada municije raznog kalibra i četiri detonatorske kapisle", precizirao je ministar policije.

On je dodao da je značajna količina oružja zaplijenjena i u Surčinu i Staroj Pazovi, gdje je kod braće J.G. (1979) i Ž.G. (1985), pronađen puškomitraljez, automatska puška, sačmarica, dvije puške ručne izrade, pištoj, dvije bombe M-52, 11 detonatora, tri kapisle i veća količina municije različitog kalibra.

Pripadnici MUP-a Srbije, kako je rekao Stefanović, uhapisli su u jednom stanu u Beogradu I.B. (1988.), za kojima je bila raspisana potraga zbog bjekstva iz zatvora jula ove godine, gdje se kao pripadnik kriminalne grupe nalazio na izdržavanju zatvorske kazne, na koju je osuđena zbog izvršenja više krivičnih djela razbojništva 2010. godine.

Stefanović je pohvalio sve pripadnike MUP-a Srbije koji su učestvovali u ovim akcijama i istakao da su u njima postignuti značajni rezultati koji pokazuju da policija neće dozvoliti da bilo koje krivično djelo prođe nekažnjeno.