U Novom Sadu osvanuli plakati "Vojvodina Republika"

F
FENA
28.1.2013. u 17:21
6
82
U Novom Sadu osvanuli plakati "Vojvodina Republika"
6
U Novom Sadu osvanuli plakati "Vojvodina Republika" Foto: Beta
Poslije niza antivojvođanskih incidenata u Novome Sadu su u ponedjeljak osvanuli plakati na kojima piše "Vojvodina Republika - Sloboda za Vojvodinu", koje je potpisala Vojvođanska partija.
Na pojedinim mjestima žuto-plavo-zeleni plakati prelijepljeni su preko plakata stranke Treća Srbija koja se zalaže za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine, prenijela je agencija Beta.

Vojvođanska partija poslala je tim povodom priopćenje u kojem je navela da neće dopustiti da se ponovi 1988. godina, kada je u Novom Sadu organizirana takozvana jogurt-revolucija i kada je praktično ukinuta široka autonomija Pokrajine.

"Vojvodinu nitko ne treba učiti što su joj jezik i pismo, koji joj je glavni grad, kada je doživjela procvat, a kad sunovrat. Vojvođanska zemlja nije na prodaju! Borit ćemo se za svoj identitet i prava svim raspoloživim demokratskim sredstvima jer je to obveza naše generacije", poručila je Vojvođanska partija.

Ta stranka je navela da se zalaže za ravnopravan odnos Srbije i Vojvodine u složenoj zajedničkoj državi i za donošenje novog ustava u kojem će Vojvodina biti definirana kao republika u sastavu složene države Srbije.

Vojvođanska partija je neparlamentarna politička stranka utemeljena 2005. godine u Novom Sadu, čiji je cilj ostvarivanje ekonomskog, kulturnog i održivog razvoja Vojvodine. Na čelu Vojvođanske partije je Aleksandar Odžić, nekadašnji dužnosnik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Ova je stranka članica Vojvođanske konvencije – saveza vojvođanskih stranaka i organizacija koji se zalažu za ideju formiranja "Savezne Republike Srbije", koju bi ravnopravno činili Srbija i Vojvodina.

U nedjelju je u Beogradu održana Skupština Naprednog kluba, srpska nevladina organizacija koja promiče "naprednjačke" političke ideje, demokratsku i regionaliziranu Srbiju, u kojoj bi Vojvodina bila ukinuta, a glavni grad Srbije postao Novi Sad. Na skupštini je lider te stranke Čedomir Antić rekao da bi Vojvodini trebalo ukinuti autonomiju te da se formiraju tri regije – Bačka, Banat i Srijem.

"Zalažemo se, već pet godina, za ustavnu reformu Srbije i za ukidanje nedemokratske AP Vojvodine", rekao je Antić na 3. sjednici Skupštine Naprednog kluba, prenijeli su vojvođanski mediji. Sredinom siječnja članovi ultranacionalističke organizacije "Naši" spalili su u središtu Novoga Sada zastavu Vojvodine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (82)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: