Regija
44

U Novom Pazaru vanredna situacija, više od sto objekata pod vodom

Anadolija
Novi Pazar (Foto: Anadolija)
Novi Pazar (Foto: Anadolija)
U Novom Pazaru je zbog izlivanja rijeke Jošanice danas poplavljeno oko stotinu objekata. Usljed obimnih padavina došlo je do izlijevanja vodotokova i stvaranja bujica u novopazarskim gradskim i prigradskim naseljima. Zbog situacije sa poplavama proglašena je vanredna situacija.

Nevrijeme praćeno kišom i snijegom izazvalo je probleme i na području ostalih opština u srbijanskom dijelu Sandžaka, u Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju.

Štab za vanredne situacije Novog Pazara je proglasio vanrednu situaciju, jer je već došlo do izlijevanja rijeka Jošanice i Trnavice. Vodena bujica je poplavila kuće u naseljima Mur, Šutenovac, Ćeremidžinica i Jaklja.

Jošanica plavi desnu obalu u Novom Pazaru

Zbog kiše koja i dalje pada došlo je do naglog porasta vodostaja rijeke Raške, koja se već jednim dijelom izlila u naselju Selakovac.

Iz Štaba za vanredne situacije u tom gradu potvrđeno je da su sve raspoložive ekipe sa mehanizacijom na terenu, a u pomoć sa kamionima i građevinskim mašina treba da dođu inžinjerske jedinice Vojske Srbije.

Rijeka Jošanica, koja protiče kroz Novi Pazar, izlila se desnom obalom i plavi kuće i objekte. Voda je u prvom dijelu današnjeg dana zahvatila podrume kuća i odnijela nekoliko pješačkih i montažnih mostova.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović najavio je da će tokom dana biti evakuisano stanovništvo iz poplavljenog dijela grada te da je doneseno niz mjera radi odbrane od poplava.

Radnici gradskih komunalnih preduzeća, kao i građani, angažovani su na postavljanju nasipa, jer se očekuje da vodotokovi porastu u poslijepodnevnim satima. U nekoliko škola u Novom Pazaru je zbog vremenskih prilika obustavljena nastava, neki dijelovi grada su bez struje, vode i telekomunikacija.

Novi Pazar je i 1979. godine zahvatila velika poplava.

U sjeničkom kraju sela odsječena od svijeta

Na području Pešterske visoravni i Sjenice od sinoć je napadalo oko 40 centimetara snijega, pa je više sela ostalo odsječeno usljed prekida saobraćaja. Neprohodan je regionalni put Sjenica - Bijelo Polje i većina škola na seoskom području nije radila. U Tutinu su vodene bujice izazvale velike probleme u saobraćaju i izazvale plavljenje u nekoliko naselja. Slična situacija je u Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju.