"Pokušali ih opljačkati"
0

U Libiji napadnuto 50 srbijanskih državljana

FENA
Foto: Arhiv/ITN
Foto: Arhiv/ITN
Oko 50 srbijanskih državljana napadnuto je u kampu kod Raslanafa, između Bengazija i Tripolija u Libiji, javila je u ponedjeljak beogradska televizija B92.

U pozivu za pomoć koji je putem e-maila stigao na B92, navodi se kako je skupina od 20 naoružanih ljudi napala u nedjelju navečer kamp sa srbijanskim državljanima, pokušavajući ih opljačkati i ukrasti im vozila.

"Nas šestorica pokušali smo odbiti napad golim rukama, jer su nam ta vozila bila jedina odstupnica za Tripoli", navodi se u pozivu za pomoć te se dodaje kako im je oduzeta velika svota novca i vozilo.

"Na svu sreću, prepriječili smo im put s ostalim vozilima kako i njih ne bi odvezli. Svi su bili naoružani do zuba, pravo je čudo kako nitko nije zapucao na nas", stoji u poruci u kojoj se dodaje kako ne mogu krenuti ka Tripoliju jer ne znaju je li put blokiran, ima li naoružanih skupina i hoće li imati bezina.

Skupina je, po riječima napadnutih, pokušala organizirati konvoj od 8 do 10 vozila ka Tripoliju, ali im je iz njima bliskog izvora javljeno da je put do Tripolija odsječen kod grada Sirt. "Mi nemamo oružje, a očekujemo uskoro sljedeći napad, da se napadači vrate po ovo što nisu odnijeli", navode oni.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je srbijanska ambasada u Tripoliju stupilo u vezu s građanima koji se nalaze u kampu kod grada Raslanafa, koji su večer prije bili metom napada skupine naoružanih ljudi.

Dodaje se da su svi dobro i da njihova sigurnost u ovom trenutku nije ugrožena te da je ministarstvo, u saradnji s nacionalnim avioprijevoznikom osiguralo potreban broj aviona za evakuaciju srbijanskih državljana iz Libije.

Avioni JAT-a, navodi se, moći će poletjeti kada libijske vlasti izdaju nužne dozvole za slijetanje i izlazak srbijanskih građana iz Libije.