Lokalitet Čoka Rakita
29

U istočnoj Srbiji pronađeno bogato ležište zlata, govori se o značajnim količinama

S. Š.
Općina Žagubica u kojoj je pronađeno ležište zlata (Foto: Facebook)
Općina Žagubica u kojoj je pronađeno ležište zlata (Foto: Facebook)
Teritorij istočne Srbije postao je od danas još bogatiji, s obzirom da je kod mjesta Žagubica pronađeno ležište zlata.

Tačnije, kako je to potvrdila resorna ministrica Dubravka Đedović, na lokalitetu Čoka Rakita u Žagubici pronađeno je bogato ležište zlata. Ona je istakla da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što u perspektivi može biti od velikog značaja za ekonomiju cijele zemlje, posebno za region istočne Srbije.

"Do danas je realizovanim istražnim aktivnostima na lokalitetu Čoka Rakita pronađeno bogato ležište zlata", saopćilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Čoka Rakita se nalazi u općini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od Projekta zlata Timok. Preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskoritćenjem zlata većim od 93 posto.

Iz ministarstva još navode da su rezultati istraživanja koja su sprovedena u prethodnom periodu ohrabrujući u smislu rezultata sa visokim sadržajem zlata, kao i mogućnosti dobijanja istog kroz proces flotiranja i kasnije metalurški proces, piše RTS.