Obilježena godišnjica
60

U Hrvatskom saboru održana komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici

S. Š.
Hrvatski sabor održao komemorativni skup povodom 11. jula (Foto: sabor.hr)
Hrvatski sabor održao komemorativni skup povodom 11. jula (Foto: sabor.hr)
U Hrvatskom saboru danas je održan komemorativni skup povodom 11. jula i 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

S komemorativnog skupa je poslata jedinstvena poruka - Da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Predsjednik Hrvatskog sabora i pokrovitelj komemoracije Gordan Jandroković upozorio je kako je u Srebrenici počinjen genocid nad više od osam hiljada "pripadnika bošnjačkog naroda i druge vjere, u kojem se čovjek pretvara u zvijer i postaje zao prema drugom ljudskom biću".

"Civilizacijsko je dostignuće da se sjetimo svake žrtve", rekao je Jandroković, ističući kako je riječ o zločinačkom poduhvatu u sklopu pokušaja stvaranja velike Srbije. Pritom je podsjetio i na zločine u Vukovaru i Škabrnji, piše Jutarnji.hr.

Jandroković je rekao i da nije dovoljna samo poruka da se genocid ne ponovi "jer se zlo i dalje događa i događat će se", podsjećajući ujedno i na zbivanja u Ukrajini, za koja, kako je rekao, "ne znamo kako će završiti".

Predsjednik Mešihata u Republici Hrvatskoj, efendija Aziz Hasanović poručio je kako je Srebrenica civilizacijska sramota dvadesetog stoljeća te da je i danas, 27 godina poslije, neki osporavaju.

"Naša je zadaća zaustaviti međunacionalnu mržnju, a to će trajati dok se zlo ne nazove pravim imenom kako se ne bi ponovilo", istakao je efendija Hasanović.