Većina pacijenata u komi
17

U Hrvatskoj virusom Zapadnog Nila zaražena jedna osoba, u Srbiji 37

FENA/Klix.ba
Prvi u Hrvatskoj vjerovatni slučaj groznice izazvane virusom Zapadnog Nila zabilježen je kod pacijenta iz Slavonskog Broda, potvrdili su sinoć na vanrednoj konferenciji za novinare direktor Opće bolnice u Slavonskom Brodu i Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. U Srbiji je zaraženo 37 ljudi, a većina zaraženih pacijenata je u komi. U BiH još nije potvrđen niti jedan slučaj zaraze smrtonosnim virusom.

U slavonsko-brodsku Opću bolnicu početkom augusta primljen je 65-godišnji muškarac. Virus zapadnog Nila kod bolesnika je utvrđen tokom pretraga koje su trebale utvrditi razlog zbog kojeg je muškarac dobio upalu mozga i moždane ovojnice, rečeno je.

"Danas je obavljena virusološka dijagnostika u Službi za mikrobilogiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Rezultati analiza ukazali su na vjerovatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, koju je još potrebno potvrditi dodatnim testovima u referentnom laboratoriju. Radi se o pacijentu koji je boravio u Vojvodini, u Bačkoj, krajem jula", kazao je Ante Cvitković direktor Županijskog zavoda za javno zdravstvo, javila je Hina.

Uzimajući u obzir vrijeme potrebno za inkubaciju virusa pretpostavlja se da je muškarac zaražen upravo u vrijeme svog boravka u Bačkoj. Zdravstvena situacija pacijenta je složena, ali je trenutno izvan životne opasnosti, rekao je Milan Bitunjac, direktor Opće bolnice u Slavonskom Brodu.

Hrvatski ministar zdravlja Ranko Ostojić komentirajući informaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je pacijent hospitaliziran u Slavonskom Brodu vjerojatno obolio od infekcije virusom Zapadnog Nila, istaknuo je kako građani u Hrvatskoj nemaju razloga za paniku. Najavio je da će se sutra organizovati stožer svih Panonskih županija, posebno uz rijeke Dunav i Savu, zajedno s Ministarstvom zdravlja i dobit će sve potrebne upute.

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus zapadnog Nila. Rezervoar bolesti su ptice, a virus se na ljude prenosi ugrizom zaraženog komarca. Bolest se ne može prenijeti s čovjeka na čovjeka, saopćeno je sinoć iz HZJZ-a.

U 80 posto slučajeva infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blagim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi. Tek rijetko se može razviti teža bolest sa simptomima meningoencefalitisa (upala moždane ovojnice i mozga), prvenstveno kod starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije podsjećaju da je na području Slavonskog Broda ove godine znatno reduciran broj komaraca zbog redovitih mjera dezinsekcije i aktuelne suše.

U Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije na odjeljenju intenzivne njege smješteno je 20 osoba koje su u kritičnom stanju, a većina zaraženih je u komi, objavio je Blic.

Profil pacijenata koji su oboljeli od groznice Zapadnog Nila u Srbiji, kao i onih za koje se sumnja da jesu, skoro je identičan. Svi pacijenti imaju više od 50 godina, žive blizu šuma i rijeka ili tu imaju vikendice u koje su često dolazili tokom ljeta.

Epidemiolozi upozoravaju da su virusu najviše izloženi ribari.