Regija
0

U Hrvatskoj počeo drugi krug lokalnih izbora

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
U 7 sati jutros otvorena su birališta u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine, u kojima se u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvaskoj biraju čelnici za sljedeće četiri godine.

Drugi izborni krug raspisan je za jedinice u kojima niko od kandidata u prvom krugu, 19. maja, nije osvojio natpolovičnu većinu glasova birača.

Građani, njih nešto više od 3,3 miliona, glasat će na oko 5.500 biračkih mjesta, što je oko hiljadu mjesta manje nego u prvom krugu. Zagreb, Split, Rijeka i Osijek četiri su velika grada koji trebaju dobiti gradonačelnike.

Gradonačelnike bira još 15 većih gradova: Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula. Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska, Osječko-baranjska županije su koje u drugom krugu biraju župane.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, do kada traje izborna šutnja, tokom koje je zabranjena svaka promocija, objavljivanje privremenih rezultata i procjena, kao i nagovaranje birača da glasuju za određene kandidate.

Izlazne ankete, odnosno ispitivanja javnosti te opredjeljenja birača na glasanju mogu se objavljivati nakon što se zatvore birališta u 19 sati.