Osnivali logore
5

U Hrvatskoj počelo suđenje zloglasnom šefu KOS-a Aleksandru Vasiljeviću

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Čitanjem optužnice i ispitivanjem prvih svjedoka na osječkom Županijskom sudu u danas je počelo suđenje u odsutnosti bivšem šefu jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe Aleksandru Vasiljeviću.

Vasiljevića, danas 80-godišnjaka, Tužilaštvo tereti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske.

Vasiljeviću se sudi u odsutnosti, a njegov advokat Dubravko Marjanović nakon čitanja optužnice kazao je kako njegov klijent nije počinio krivičnadjela za koje ga tereti Državno odvjetništvo, prenosi Jutarnji.hr.

Vasiljevića se tereti da je krivična djela počinio kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO) u vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Hrvatske između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim jedinicima pobunjenih Srba i snagama JNA.

Nakon što su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog SSNO, od 10. listopada 1991. osnivani logori za ratne zarobljenike u mjestima na teritoriju Srbije i Hrvatske - Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški - Vasiljević je, smatra tužilaštvo, kao načelnik navedene Uprave za stvarne zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti za ispitivanje ratnih zarobljenika.

Inač, KOS je proveo niz prikrivenih akcija u službi velikosrpske politike prije i poslije osamostaljenja Bosne i Hercegovine, zatim psihološko-propagandnih aktivnosti pa sve do vojnih djelovanja. S Vasiljevićem su u medijskim natpisima povezivani i visokopozicioniranih zvaničnici obavještajnih struktura iz BiH.