Regija
0

U februaru raspodjela 51 ambasade bivše SFRJ

SRNA
Raspodjela 51 diplomatske nekretnine bivše SFRJ, vrijedne više od 100 miliona dolara konačno bi trebalo da bude dogovorena u februaru, za kada je zakazan sastanak predstavnika nekadašnjih jugoslovenskih republika, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da je to jedan od najvažnijih dogovora postignutih prošle sedmice u Sarajevu na sastanku Stalnog mješovitog komiteta za pitanja sukcesije, koji je održan nakon sedam godina pauze.

Prema dogovoru koji je sklopljen prije više od decenije, Srbija ima pravo na gotovo 40 posto diplomatskih nekretnina iz "posljednjeg paketa" procijenjene vrijednosti 43,6 miliona dolara.

Od ukupno 123 diplomatske nekretnine u vlasništvu nekadašnje Jugoslavije, do sada su raspodijeljena 72 objekta, pri čemu je Srbiji pripalo 30, koji su procijenjeni na 62,2 miliona dolara.

Na sastanku u Sarajevu usvojeno je pet preporuka od kojih su najvažnije one koje se odnose na imovinu preduzeća i građana.

Dogovoreno je da zainteresovane države ovaj problem pokušaju da riješe bilateralnim sporazumima i da, dok se to ne desi, ne prodaju i ne privatizuju imovinu koja je predmet sukcesije.

Također, dogovoreno je i da se ubrza rad u vezi sa ostalim oblastima ugovora o sukcesiji, kao što je zajednički projekat digitalizacije arhivske građe bivše SFRJ.

Uskoro bi trebalo da se nastavi posao i u vezi sa podjelom preostalih dugova nekadašnje SFRJ.

Procjenjuje se da je u trenutku raspada bivša država dugovala skoro 16 milijardi dolara.