Regija
0

U Dubrovniku Croatia Summit 2012

Anadolija
Večeras počinje Croatia Summit 2012 u Dubrovniku koji će okupiti političke vođe iz regije, te dužnosnike europskih i drugih institucija.

Najviši gost svakako je generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Dolazak je najavio i pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon. Samitu će prisustvovati i delegacija iz Turske sa zamjenikom premijera Besirom Atalayom na čelu.

Dubrovački skup će otvoriti premijer hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović. Uz hrvatski državni vrh, na summitu, između ostalih, sudjeluju i albanski premijer Sali Berisha, premijer Kosova Hashim Thaci, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Donald Tusk, bugarski premijer Bojko Borisov, crnogorski premijer Igor Lukšić, rumunjski premijer Victor Ponta, slovački premijer Robert Fico, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Na dvodnevnoj konferenciji će se raspravljati o aktuelnim političkim, sigurnosnim i privrednim aspektima i mogućnostima izgradnje stabilne i prosperitetne budućnosti za zemlje jugoistočne Europe i EU-a. Predviđena su tri panela, europska perspektiva kao pokretačka sila društvenih i političkih promjena, izgradnja države u postkonfliktnim društvima te partnerstvo i izgradnja institucija u zemljama južnog Mediterana.