|

U Dubrovnik pristao nosač aviona vrijedan milijardu i po eura

U Dubrovnik pristao nosač aviona vrijedan milijardu i po eura
36
F
FENA
22.11.2014. u 12:11
124
komentara
36

dijeljenja
U Dubrovnik pristao nosač aviona vrijedan milijardu i po eura Foto: Dulist.hr
Talijanski nosač aviona i helikoptera Cavour, vrijedan više od milijardu i po eura pristao je u petak navečer u dubrovačku luku Gruž, a tokom vikenda bit će otvoren za javnost.
Riječ je o perjanici talijanske ratne mornarice, jednom od najvećih plovila te vrste u evropskoj floti koje može na palubi nositi osam VTOL aviona, koji mogu vertikalno poletjeti i sletjeti poput letjelica AV-8B Harrier ili F-35 Joint Strike Fighter, te 12 borbenih helikoptera.

U hangaru površine 2.500 metara kvadratnih može smjestiti i stotinjak vozila ili čak 24 tenka. Što se tiče odbrambenih i napadačkih sposobnosti, brod je opremljen s nekoliko 8-ćelijskih A-43 Sylver sustava za lansiranje MBDA Aster 15 zemlja-zrak raketa kratkog dometa, dva OTO Melara 76 mm super brza topa, kao i s tri 25 mm protuavionska topa. Opremljen je i naprednim radarskim sistemom, kao i sistemima za ometanje neprijateljskih raketa i torpeda.

Brod je dug 244 metra, širok 34 metra, težak 27 100 tona, a maksimalna brzina mu je 27 čvorova. Uveden je u službu talijanske ratne mornarice 2009. godine, ima 544 stalna člana posade, a po potrebi može ugostiti još dodatnih 750 ljudi. Pogone ga četiri izrazito jaka plinska turbomotora.

Prema informacijama iz talijanske ambasade u Hrvatskoj, brod je naručen i građen s dva cilja, kao nosač aviona i helikoptera, ali i kao plovilo koje može sudjelovati u humanitarnim i intervencijskim misijama na moru. Opremljen je tako i sa specijaliziranom bolnicom s tri operacijske sale, različitim odjelima, rentgenom, CT uređajem i laboratorijom. Nakon razornog potresa koji je 2010. godine pogodio Haiti, sudjelovao je u misiji 'White Crane', odnosno u pružanju pomoći ljudima s tog katastrofalno pogođenog područja.

U Dubrovniku će biti usidren do ponedjeljka, a u subotu u ranim poslijepodnevnim satima bit će upriličen i svečani prijem na kojem će, među ostalim, biti i talijanski ambasador u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro, admiral Andrea Gueglio te zapovjednik broda Luca Conti.
Prijavi grešku


Komentari (124)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...