Planirao bjekstvo?
0

U ćeliji Milorada Ulemeka Legije pronađeni detonatori za eksploziv

SRNA
Milorad Ulemek Legija (Foto: B92.net/Beta)
Milorad Ulemek Legija (Foto: B92.net/Beta)
U zatvorskoj ćeliji Milorada Ulemeka Legije (42) u Okružnom zatvoru u Beogradu pronađeni su detonatori za eksploziv, piše "Blic" u sutrašnjem broju.

Eksploziv je ponađen u dvije hemijske olovke. Istražni organi sumnjaju da je Ulemek planirao bjekstvo pomoću plastičnog eksploziva.

"U hemijskim olovkama su umesto mina bili detonatori crne boje. Nestručne osobe ih ne bi razlikovale. Pretpostavljamo da je sledeći planiran korak bio unošenje plastičnog eksploziva, pa je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u saradnji sa nadležnim službama sve držala u tajnosti ne bi li otkrila ceo plan bekstva", rekao je izvor "Blica" upoznat sa istragom.

Isti izvor navodi da "te detonatore ne može da otkrije nijedan detektor na svijetu" i iznosi sumnju da su oni Ulemeku dati u hemijskoj olovci prilikom jedne od posjeta koje po zakonu nije moguće nadzirati. 

Prema njegovim riječima, detonatore su otkrili zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, koji su pretresli Ulemekovu ćeliju dok on nije bio u njoj.

Ulemek je prebačen u posebno odjeljenje zatvora u okviru požarevačke Zabele, gdje vladaju najstroži propisi i gdje on nema više fizički kontakt sa posjetiocima, već komuniciraju kroz neprobojno staklo. 

Milorad Ulemek Legija osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.
U julu 2005. godine bivši komandant "crvenih beretki" osuđen je takođe na 40 godina zbog ubistva bivšeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi.