Regija
919

U Beogradu zabranjena promocije knjige koja negira genocid u Srebrenici

Piše: E. G.
Ratko Škrbić
Ratko Škrbić
Promocija knjige "Srebrenička podvala" pukovnika Vojske Republike Srpske Ratka Škrbića, koja je danas trebala biti održana u Beogradu u prostorijama Vojske Srbije, otkazana je na zahtjev Ministarstva odbrane Srbije, potvrdila je za Klix.ba Nataša Kandić, koordinator Koalicija za REKOM.

Organizator promocije knjige koja negira genocid u Srebrenici je organizacija "Istorijski projekat Srebrenica". Iz organizacije su saopštili da je zakazana prezentacija knjige pukovnika Škrbića otkazana po naređenju ministra odbrane Srbije Nebojše Rodića.

Na čelu organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" se inače nalazi Stefan Karganović koji je, kako je ranije objavljeno, od Vlade RS-a dobio više od 1,5 miliona KM za svoje aktivnosti kroz koje pokušava negirati genocid u Srebrenici. Karganović je nedavno dospio u centar javnosti zbog knjige “Rušenje Republike Srpske” koja je čak objavljena i na zvaničnoj web stranici SNSD-a.

Knjiga "Srebrenička podvala“ negira genocid u Srebrenici i činjenice utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Fond za humanitarno pravo se oglasio saopćenjem jučer u kojem je naveo da zahtijeva od ministra odbrane Nebojše Rodića i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića da onemoguće održavanje ovog skupa u prostorijama državnih institucija i da na taj način pokažu poštovanje prema žrtvama najtežeg zločina počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih, kao i da Republika Srbija poštuje svoje međunarodne obaveze.

Kandić je za Klix.ba kazala kako je zabrana promocije knjige koja negira genocid izuzetno pozitivna vijest. Također je pozdravila najavu Aleksandra Vučića, budućeg premijera Srbije, koji je kazao da će u prvu zvaničnu posjetu doći u Sarajevo.

Komentirajući općenito negiranje genocida, objavljivanje sličnih publikacija i organiziranje skupova s tim ciljem, Kandić kaže da presude i sudske činjenice ostaju po strani, a da se upornoi poricanje nastavlja.

"Fond za humanitarno pravo je precizno naveo da autor knjige 'Srebrenička podvala', koji je svjedočio u Hagu, nije prihvaćen kao pouzdan i da je njegovo svjedočenje odbačeno. Mi ćemo i dalje imati borbu između poricanja i prihvatanja sudskih činjenica", kazala je Kandić.