Pitanje rezolucije u UN-u
158

U Beogradu uznemireni: "Zapad kaže da nema potrebe da se vraćamo u prošlost, a Srebrenica to nije?"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je Srbija u neposrednoj opasnosti, jer je pod velikim pritiscima zapadnih zemalja, koje kako kaže, pošto-poto žele da "uguraju" Kosovo u međunarodne organizacije, te se dotakao rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Govoreći o Rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici, koja je najavljena za 27. april, on smatra da je to sramna odluka uzimajući u obzir sve historijske činjenice.

Kaže da je Zapad zaboravio da je nad Srbijom izvršena agresija 1999. za koju niko nije odgovarao i koja je proglašena za humanitarnu intervenciju iako su stradali civili.

"Zapadne zemlje kažu nema potrebe da se vraćamo u prošlost, a pitanje Srebrenice, koja je bila prije NATO agresije nije vraćanje u prošlost? Sada nama neko drži predavanja o tome da mi nemamo viziju i ne gledamo u budućnost i da treba da se pridružimo toj Rezoluciji itd.", rekao je Dačić.

Dodao je da NATO bombardovanje nije ništa drugo do agresija, po međunarodnom javnom pravu jer je izvršen napad drugih zemalja na teritoriju Srbije. Vijeće sigurnosti UN-a, konstatuje, nikada neće prihvatiti Rezoluciju o genocidu jer Rusija i Kina nikada neće to prihvatiti.

Međutim, kako dodaje, pojedine zemlje međunarodne zajednice tvrde da Rezolucija ima većinu u Vijeću Evrope, odakle je Rusija istupila, iako ta međunarodna organizacija nema težinu kao Vijeće sigurnosti.

"Naša država se nalazi u ozbiljnoj situaciju. Nastavlja se političko guranje Kosova u međunarodne organizacije i koriste se međunarodni mehanizmi za to. Ako ste pod tako velikim pritiscima nalazite se u stanju neposredne opasnosti i ne možete naći riječi protiv onih kojih koji sprovode antisrpsku politiku, a da im ne kažete da su zločinci i ništavila", poručio je Dačić.

Osvrnuo se i na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO bombardovanju koja je zakazana na zahtjev Rusije i istakao su mu pojedini predstavnici međunarodne zajednice rekli da ne dolazi u New York i ne troši novac jer neće biti sjednice.

Prema njegovim riječima pojedine zemlje veoma su nepravedne prema Srbiji i zaboravljaju da je ona uvijek bila lojalan partner.

"Zamoljeni smo od Grčke da kažemo da podržavamo teritorijalni integritet to smo uvijek radili, a oni kažu da Kosovo može u Vijeće Evrope, sram ih bilo. Ljudi moraju da shvate da mi moramo da čuvamo naše nacionalne interese i brinemo o našem narodu i građanima", zaključio je Dačić.