ukrali 26 miliona eura
0

U Beogradu uhapšena krim-grupa: Pljačkali bogataše u Britaniji, među njima i Franka Lamparda

S. Š.
Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs
Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije provode akciju u kojoj je za sada uhapšeno šest osoba zbog sumnje da su pljačkali u Velikoj Britaniji i ulagali novac u nekretnine

"Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u koordinaciji sa SBPOK-om i policijskim službama Velike Britanije, u Beogradu je nakon sprovedenog predistražnog postupka lišeno slobode šest osoba i to: J. R., M. R., E. R., I. R., L. R. i M. N. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnog djela i krivično djelo pranje novca", saopćilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ova organizovana kriminalna grupa je, kako se navodi, u vremenskom periodu od 2.2.2018. godine do 15.12.2023. godine na teritoriji Republike Srbije oformila organizovanu kriminalnu grupu koja je novac stečen kriminalnom djelatnošću ulagala u kupovinu nekretnina i tako uvodila u legalne novčane tokove.

"Sumnja se da je ulaganje imovine koja je proistekla iz kriminalne djelatnosti osumnjičenog R. K. R. u Švajcarskoj, kao i kriminalne djelatnosti osumnjičenog Lj. R. u Velikoj Britaniji stečeno tako što su provaljivali u veći broj objekata u te dvije zemlje koji su bili u vlasništvu imućnih oštećenih lica i tako uzimali gotov novac i druge skupocjene predmete", ističe se u saopštenju.

Protiv osumnjičenog Lj. R. se u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog postojanja sumnje da je na navedeni način pribavio ukupno 26 miliona funti sterlinga i time oštetio Franka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Vichai Srivaddhanaprabha, bivšeg vlasnika kluba "Lester" i Tamara Ecclestone i njenog supruga Jay Rutland, ćerku bivšeg vlasnika "Formule 1" Bernie Ecclestone, dok je osumnjičeni R. K. R. osuđen u Švajcarskoj za izvršenje više provalnih krađa kojim je sebi pribavio korist od oko 250.000 švajcarskih franaka.

Osumnjičeni Lj. R. i R. K. R. su osumnjičeni da su novac koji su probavili krivičnom djelatnošću davali ostalim pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocjenih nekretnina na teritoriji Republike Srbije, kao i luksuznih putničkih vozila i na taj način pokušali da ilegalno stečeni novac integrišu u legalne novčane tokove.

Predmetni istražni postupak je vođen sve vrijeme u koordinaciji sa Metropolitenskom policijom i Nacionalnom kriminalističkom agencijom Velike Britanije.

U toku su pretresi na više lokacija na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo račune, nekretnine za koje se sumnja da su stečene od kriminalne djelatnosti kao i skupocjena vozila.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni na saslušanje u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, zaključuje se u saopštenju.