{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Beogradu pretučen novinar, napad ocijenjen prijetnjom istraživačkom novinarstvu

F
28.8.2015. u 16:02
0
22
U Beogradu pretučen novinar, napad ocijenjen prijetnjom istraživačkom novinarstvu
0
U Beogradu pretučen novinar, napad ocijenjen prijetnjom istraživačkom novinarstvu
U Beogradu je u četvrtak kasno navečer napadnut i pretučen novinar Ivan Ninić, član Udruge novinara Srbije (UNS) i suosnivač udruge Centar za vladavinu prava koja se, među ostalim, bavi istraživanjem korupcije, objavila je u petak Udruga novinara Srbije (UNS).
Napad na Ninića osudile su obje strukovne organizacije - UNS i Neovisna udruga novinara (NUNS), te povjerenik za informacije od općeg interesa Rodoljub Šabić, koji je napad ocijenio kao “teror koji zahtijeva neodložnu, najbržu moguću reakciju nadležnih”.

Dvadesetsedmogodišnji Ninić je, s vidnim povredama na licu i tijelu, policiji prijavio i opisao dvojicu napadača koji su ga ispred zgrade u kojoj stanuje pretukli metalnim šipkama.

Ninić proteklih deset godina istražuje i piše o korupciji.

Udruga novinara Srbije ocijenila je da je napad “prijetnja srpskom istraživačkom novinarstvu”.

Ninić je, kako navodi UNS, autor oko 300 tekstova i poznatih istraživačkih priča, a istraživačkim se novinarstvom bavi od srednje škole, na antikorupcijskom portalu Pištaljka objavio je oko 90 tekstova od 2009. do 2013, a kao pravni savjetnik sudjelovao je u pisanju ovogodišnjeg izvješća Vijeća za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji. Trenutno sudjeluje u pisanju izvješća tog vijeća o oglašavanju i marketingu državnih organa.

Bio je savjetnik nekadašnjeg ministra privrede Saše Radulovića, od marta ove godine izvršni je direktor NVO Centar za vladavinu prava, predavač je u Novinarskoj školi UNS-a i advokatski vježbenik.

Pretučeni novinar je kazao kako trenutno radi na priči o uredu predsjednika Tomislava Nikolića i priči o prebacivanju državnog novca za finansiranje Socijalističke partije Srbije.

"Do sada smo poslali više od 100 zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja i može se pretpostaviti da se neko zbog toga osjetio ugroženim”, ocijenio je Ninić.

U Srbiji je trenutno najmanje dvoje novinara pod policijskom zaštitom zbog prijetnji smrću - autorica i urednica emisije Insajder TV B92 Brankica Stanković, te urednik informativnog programa te kuće Veran Matić, a donedavno je zaštitu policije imala i jedna od novinarki crne kronike u Blicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: