Srbija
2

U Beogradu održani protesti zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije, oglasila se i Brnabić

S. Š.
Foto: Vojin Radovanović
Foto: Vojin Radovanović
Ispred Apelacionog suda u Beogradu danas su održani protesti zbog oslobađajuće presude okrivljenim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Velikim transparentnom poručeno je: "Ubili ste pravdu, ali istina živi".
Na samom početku protesta prisutnima su se obratili predstavnici Fondacije Slavko Ćuruvija, koji su pozvali građane da nezadovoljstvo zbog presude iskažu šutnjom u trajanju od 25 minuta, za svaku godinu za koju je Ćuruvija čekao pravdu.

Prisutni su potom, na poziv organizatora protesta, podigli ogledala kako bi pravosuđe nakon ovakve presude pogledalo svoj odraz.

Na samom kraju protesta, pušten je audiosnimak Ćuruvije.

"Ja radim zato što želim da ova zemlja bude uređena tako da glavni urednici i novinari mogu slobodno da prave svoje novine, da te novine mogu slobodno da se prodaju, da građani mogu slobodno da ih čitaju", čuo se sa razglasa glas Slavka Ćuruvije.

Podsjetit ćemo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio e optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti prije toga je Posebno odjeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbjednosti (DB) Radomir Marković i dvojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije danas se oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić rekavši da je očekivala ovakav rasplet te je istakla da je pravosuđe u Srbiji nezavisno.

Ona je upitala kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kriv za to, kako ga optužuju predstavnici opozicije, kada je "jedini nešto uradio", da bi se rasvijetlile okolnosti ubistva koje se dogodilo u aprilu 1999. godine.

"A nije kriv Boris Tadić koji je bio predsjednik Srbije u dva mandata. Bili su 11 godina na vlasti, nisu uradili ništa, nije bilo političke volje", rekla je Brnabić, piše o tome srbijanski list Danas.