Iznesene laži
143

U Beogradu održana sramna konferencija o opsadi Sarajeva, reagovalo Udruženje žrtava genocida

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Medija centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu jučer je održana sramotna konferencija pod nazivom "Da li je Sarajevo bilo opkoljen i blokiran grad?" na kojoj je iznijet niz kontroverznih teza.

Povodom ovog događaja oglasili su se i iz Udruženja žrtvava i svjedoka genocida te su konferenciju koja je održana u glavnom gradu Srbije nazvali sramnom.

"Oni koji lažu za opsadu Sarajeva i za Markale, oni koji lažu da se genocid u Srebrenici nije desio i da su se Bošnjaci sami ubijali, oni koji i danas kriju rušitelje banjalučkih džamija i koji će vjerovatno (kada za to nastupi potreba) i za to optužiti Bošnjake, oni koji obmanjuju vlastiti narod da je entitet RS država, spremni su na svaku moguću laž, prevaru, ali i novi mogući zločin", saopćili su.

Zbog toga, naglasili su kako je nužno prekinuti kontakte sa Srbijom.

"Zbog toga smatramo da državni organi Bosne i Hercegovine trebaju pokrenuti aktivnosti da se prekinu kontakti sa Republikom Srbijom dok ne prihvati presude i činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog suda pravde (MSP)", poručili su.

U saopćenju, iz Udruženja su uputili zahtjeve i prema EU i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Također, tražimo od EU i SAD da konačno preduzmu odlučne diplomatske i druge mjere sa ciljem zaštite međunarodnog pravnog poretka kojeg Republika Srbija ruši i ugrožava od devedesetih godina prošlog stoljeća", naglašeno je.

Također, podsjetili su na Rezoluciju Evropskog parlamenta iz 2018. godine.

"EU Parlament podsjeća da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je naslijedio također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka. Naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju EU. Rezolucija Evropskog parlamenta, usvojena je sa 503 glasa za, 85 protiv i 47 suzdržanih", saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Na ovoj konferenciji je, prema pisanju Radija Slobodna Evropa, govorio i Tomislav Kovač, bivši general-major policije RS-a za kojim je raspisana potjernica zbog optužbi za učešće u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Tokom opsade Sarajeva bio je komandir policijske stanice u naselju Ilidža. Također, na konferenciji je učestvovao i glavi inspektor MUP-a RS-a za istrage ratnih zločina Simo Tuševljak koji je iznio tvrdnju da vojska RS-a i policija nisu napadali Sarajevo već da su branili svoj teritorij.

Ova konferencija je, prema najavi, organizovana uz podršku predstavništva RS-a u Srbiji koje predvodi Mlađan Cicović.