U Beogradu nastavljena rasprava o Titovoj ostavštini

F
FENA
23.12.2011. u 20:54
0
5
U Beogradu nastavljena rasprava o Titovoj ostavštini
0
U Beogradu nastavljena rasprava o Titovoj ostavštini
Ostavinska rasprava kojom bi trebala biti podijeljena imovina nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, započeta krajem 1983. godine, nastavljena je u petak na sudu u Beogradu.
Ročište, na kojem je predstavljen popis Titove imovine na gotovo 380 stranica, uslijedilo je nakon što je postupak ostavinske rasprave nastavljen krajem oktobra nakon stanke duge više od 20 godina.

U sudnicu su u petak, kako prenose beogradski mediji, došla djeca Titova sina Žarka, Josip – Joška i Zlatica, a nisu se pojavili Titova udovica Jovanka i sin Miša te unuci Svetlana i Edvard.

Zastupnici strana u postupku zatražili su da im se do idućeg ročišta, koje se očekuje sredinom februara, omogući pristup popisu darova iz Muzeja povijesti Jugoslavije te registrima fotografija, garderobe, knjiga i nakita, javila je Hina.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika započela je, kako podsjećaju mediji, na zahtjev Titova sina Žarka, 14. decembra 1983. godine, a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svatko dobio ondašnjih četiri hiljade maraka.

Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. godine.

Srbijanski ustavni sud proglasio je 2000. godine neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak u kojemu je iznova trebalo utvrditi što su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: