Hrvatska
4

Tužioci ispituju Agrokorove direktore nakon noći provedene u pritvoru, jedino Todorići na slobodi

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Policijska akcija u susjednoj Hrvatskoj, vezana za poslovanje kompanije Agrokor, rezultirala je jučerašnjim hapšenjima, a danas se očekuju ispitivanja u tužiteljstvu.

Jučer je uhapšeno ukupno 12 osoba, tačnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana.

Uz Todorića i njegove sinove osumnjičeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi Uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Pretres je i jutros nastavljen u Kulmerovim dvorima, rezidenciji Ivice Todorića, a jedan policijski kombi ostao je preko noći u tom zdanju. Kasnije je stigla nova smjena policije.

Kako javljaju hrvatski mediji, stigla je Jasna Novak, odvjetnica Ivana Todorića.

Podsjećamo, hapšenje 12 osumnjičenih u ponedjeljak navečer potvrdilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova koje je objavilo da protiv uhapšenih planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela.

Policija je izvijestila da će se s obzirom na obim slučaja pretrage domova i poslovnih prostorija osumnjičenih najvjerovatnije nastaviti i tokom današnjeg dana.

Jučer su, ističu, temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu obavljene pretrage domova i drugih prostorija na 24 lokacije, poslovnih prostorija na tri lokacije te pretrage 17 pokretnih stvari i 12 pretraga osoba.

Ističu i da osumnjičene terete zbog kaznenih djela zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.