|

Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu za zločin u Prijedoru

Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu za zločin u Prijedoru
0
S
Sarajevo-x.com
14.12.2009. u 13:33
14
komentara
0

dijeljenja
Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu za zločin u Prijedoru
Protiv Duška Kesara, bivšeg pripadnika MUP-a RS, srbijansko Tužilaštvo podiglo je optužnicu za učešće u ubistvu troje muslimanskih civila u Prijedoru 1994. godine, prenosi B92.
Tužilaštvo Srbije za ratne zločine optužnicom tereti Kesara (46) da je bio inicijator i jedan od saizvršilaca tih ubistava, zajedno sa Dragom Radakovićem, Draškom Krndijom i Radoslavom Kneževićem, pripadnicima iste oružane formacije - rezervnog sastava MUP-a RS, čime je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kesar je, kako se navodi u optužnici, u noći između 30. i 31. marta 1994. godine u Prijedoru, po prethodnom dogovoru "da idu da ubiju Muslimane", prvo bacio bombu, a potom eksplozivnu napravu na kuću Faruka Rizvića, da bi zatim "mučki, udarcima tupim predmetima i oštrim sječivom, ubili Faruka i Refiku Rizvić i Fadilu Mahmuljin.

Banjalučki Okružni sud je 2005. godine osudio Radakovića, Krndiju i Kneževića, a Vrhovni sud Republike Srpske 2006. godine pravnosnažno okončao postupak, u kojem im je izrečena kazna od ukupno 50 godina zatvora.

S obzirom da je Kesar nastanjen u Novom Sadu, a u međuvremenu je stekao državljanstvo Srbije, on je bio nedostupan pravosudnim organima Republike Srpske.

Optužnica protiv Kesara podignuta je na osnovu dokaza koji su korišteni u izreci i u obrazloženju navedene pravnosnažne presude, kao i u saradnji s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srpske.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...