Beograd
0

Suđenje optuženome za ubistvo troje bošnjačkih civila

FENA
Suđenje Dušku Kesaru za ratni zločin nad troje bošnjačkih civila u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, 1994. godine trebalo bi početi u četvrtak pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Optužnica tereti Kesara da je kao bivši pripadnik rezervnog sastava MUP-a RS-a inicirao i zajedno s još trojicom pripadnika te oružane formacije, koji su osuđeni pred pravosuđem RS-a, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema navodima optužnice, u noći 30./31. mart 1994., po prethodnom dogovoru da "idu da ubiju Muslimane", Kesar je prvo bacio bombu, a potom eksplozivnu napravu na kuću Faruka Rizvića.

Potom je zajedno s Dragom Radakovićem, Draškom Krndijom i Radoslavom Kneževićem mučki, udarcima tupim tvrdim predmetima i oštrim sječivom ubio Faruka i Refiku Rizvić i Fadilu Mahmuljin, navedeno je u optužnici.

Vrhovni sud RS-a je 2006. godine pravomoćno okončao postupak protiv Radakovića, Krndije i Kneževića u kojem im je izrečena kazna od ukupno 50 godina zatvora.

S obzirom na to da je Kesar, s prebivalištem u Novom Sadu, u međuvremenu stekao državljanstvo Srbije, bio je nedostupan pravosudnim tijelima RS-a.

Optužnica protiv Kesara podignuta je na temelju dokaza koji su korišteni u izreci i u obrazloženju navedene pravomoćne presude, kao i u suradnji s Tužilaštvom RS-a za ratne zločine, prenio je Tanjug.