|

Tusk: Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli

Tusk: Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli
2
F
FENA
10.3.2017. u 08:03
49
komentara
2

dijeljenja
Tusk: Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli Donald Tusk (Foto: EPA)
Napetosti na zapadnom Balkanu otele su se kontroli, djelimično i zbog upletanja vanjskih faktora koji nastoji destabilizirati te zemlje već neko vrijeme, rekao je u četvrtak predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.
"Večeras ćemo razgovarati o zapadnom Balkanu, koji je ključan za Europu. Napetosti i podjele su se otele kontroli, dijelom i zbog miješanja vanjskih faktora koji nastoje destabilizirati te zemlje već neko vrijeme", rekao je Tusk nakon završetka prvog dijela samita EU-a, a prije radne večere na kojoj će se razgovarati o stanju na jugoistoku Evrope.

Tusk je najavio da će čelnicima država članica predložiti novu komunikacijsku strategiju prema tom području.

"Naša je poruka toj regiji jasna - EU će održati obećanje koje je dao u Solunu i potpuno je privržen održanju stabilnosti i prosperiteta te regije. Želim da čelnici potvrde evropsku perspektivu zapadnog Balkana", rekao je Tusk.

Čelnici zemalja članica na samitu u Solunu u junu 2003. prihvatili su "Solunsku agendu za zapadni Balkan", dokument u kojem se potvrđuje evropska perspektiva zemalja regije i u kojem su navedeni prioritetni koraci koje te zemlje trebaju poduzeti na putu prema Evropskoj uniji.

Reizbor Donalda Tuska bila je prva tema samita EU-a. Nakon toga, čelnici su raspravljali o migracijama, ekonomiji, zapošljavanju.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi upoznao je čelnike s ekonomskim i fiskalnim kretanjima na nivou EU-a.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...