Regija
25

Turski premijer Ahmet Davutoglu doputovao u zvaničnu posjetu Srbiji

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Turski premijer Ahmet Davutoglu doputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Republici Srbiji.

Davutoglu je oko podneva avionom Vlade Republike Turske sletio na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" gdje su ga dočekali srbijanski premijer i šef diplomatije, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić. U pratnji turskog premijera danas će u Beogradu boraviti i brojni privrednici iz Turske koji će učestvovati na Srpsko-turskom poslovnom forumu.

U delegaciji Vlade Turske nalaze se i zamjenik premijera Yalcin Akdogan, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar komunikacija, pomorstva i saobraćaja Binali Yildirim, ministar ekonomije Mustafa Elitas i ministar zdravstva Mehmet Muezzinoglu.

Premijer Turske u Srbiji boravi na poziv srbijanskog premijera Aleksandra Vučića s kojim će nakon sastanka u Palati Srbija potpisati i nekoliko međudržavnih sporazuma u oblasti obrazovanja, zdravstva i obnove objekata od kulturno-historijskog značaja.

Davutoglu i Vučić će, između ostalog, razgovarati o svim važnijim bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima.

Pod pokroviteljstvom Halkbank A.D. Beograd i u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, danas će u Beogradu biti održan i Srpsko-turski poslovni forum, a na njemu će učestvovati predsjednik Vlade Republike Srbije Vučić, premijer Republike Turske Davutoglu, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kopredsjednik DEIK tursko–srpskog poslovnog savjeta Aleksandar Međedović, kao i predsjednik DEIK-a Omer Cihad Vardan.

Na forumu će biti predstavljeni potencijali, mehanizmi i projekti za investicije turskih kompanija u Srbiji, koja na kraju ove i tokom naredne godine očekuje vanjskotrgovinsku razmjenu sa Turskom u iznosu od milijardu eura.

Davutoglu će danas prisustvovati i svečanom otvaranju ureda Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Beogradu te obići tvrđavu Kalemegdan.

Turski premijer će u utorak posjetiti Novi Pazar nakon čega će okončati posjetu Srbiji.