Beogradski mediji
0

Turska ujedinjuje islamske zajednice u Srbiji?

SRNA
Poglavari dvije opcije islamske zajednice u Srbiji muftija Muamer Zukorlić i reis ul ulema Adem Zilkić najavili su mogućnost obnove jedinstvene islamske zajednice na inicijativu Turske, javljaju beogradski mediji.

Neposredno uoči dolaska turske delegacije u Srbiju, Zilkić je pozvao Zukorlića na pomirenje, a poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerić da im u tome pomogne.

Sudeći prema njihovim izjavama nakon razgovora sa višečlanom visokom delegacijom Turske, koju je u posjeti Beogradu i Novom Pazaru predvodio ambasador Ali Riza Čolak, više je nego očigledno da, za sada, Zukorlić i Zilkić ostaju na dosadašnjim pozicijama i da nema promjena u konceptima koje zastupaju. 

Zukorlić tvrdi da će opcija kojom on rukovodi pokazati fleksibilnost u budućim razgovorima o jedinstvenoj islamskoj zajednici, ali kaže da će to biti u mjeri koja neće ugroziti osnovne principe i samu islamsku zajedicu. 

On očekuje da će, kako je rekao, rukvodstvo Srbije i međunarodni faktori, uključujući Tursku, shvatiti da je tradicionalna islamska zajednica, ona koja je postojala prije 2007. godine, neko ko ima puni duhovni legitimitet. 

Zukorlić smatra da se došlo do zaključka da je dvojnost islamske zajednice "i štetna i nemoguća", kao i da će on u budućim razgovorima o jedinstvu "tražiti pomoć od autoriteta Turske i BiH". 

Zilkić je, nakon razgovora sa delegacijom Turske, izjavio da je Islamska zajednica Srbije spremna na pomirenje i da bi buduća jedinstvena vjerska zajednica trebalo da djeluje isključivo u okviru države Srbije. "Kao potvrdu iskrenog pomirenja smatramo neophodnim da se svi jedni drugima izvinemo, posebno vjernicima koji su najviše trpjeli u poslednje tri godine. Mi smo spremni na to izvinjenje, ali isto tražimo i od druge strane", rekao je Zilkić. 
Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije opcije islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi su česti. Početkom oktobra 2007. godine, grupa imama iskazala je neposlušnost muftiji Zukorliću i priklonila se Rijasetu Islamske zajednice Srbije koji je formiran početkom te godine u beogradskoj Bajrakli džamiji. 

Sukob dvije opcija je koncepcijske prirode, i dok Zilkićeve pristalice Srbiju priznaju kao svoju domovinu, Zukorlićeva opcija duhovno i organizaciono pripada Islamskoj zajednici u BiH i Mustafu Cerića priznaje za jedinog vjerskog poglavara.