Egemen Bagis, turski ministar
0

"Turska je odlučna da pomogne Balkanu"

SRNA
Turska se snažno zalaže za stabilnost u cijelom regionu Balkana koji smatra pitanjem od posebnog značenja, izjavio je danas turski ministar za evropske integracije Egemen Bagis.

On je dodao da je Turskoj veoma važno da ima odlične odnose sa svakom od zemalja u regionu.

"Ako govorimo konkretno o BiH, želimo da BiH ostane cijela", rekao je Bagis novinarima nakon panela o Turskoj na Briselskom forumu i dodao da njegova zemlja želi mir u BiH.

On je istakao da Turska odlučna da i dalje pomogne i posreduje na Balkanu. "Mi smo već posredovali između Bošnjaka i Srba i smatramo da smo prilično postigli", rekao je Bagis.

On je istakao da Turska ima određenu geografsku odgovornost za svoje susjedstvo. "U Turskoj imamo poslovicu: Ako susjedu gori kuća, pomozi mu da ugasi vatru, da se požar ne raširi. Neke od vatri koje trenutno gore u susjedstvu mi nastojimo ugasiti", rekao je Bagis.

Bagis je dodao da Turska svaku zemlju u regionu vidi kao članicu NATO i EU.

"To članstvo, uvjereni smo, osiguraće i trajnu stabilnost, a to je ono što želimo postići", naveo je Bagis, istakavši da bi Turska mogla još više da pomogne a je pozivana tamo gdje se kreira politika EU i izrazivši nadu da će tako i biti u budućnosti.