Regija
8

Turistička sezona u Hrvatskoj: Vrtoglave cijene parkinga u Dubrovniku

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Turistička sezona samo što je počela, a Dubrovnik svojim izuzetno visokim cijenama počeo je iznenađivati prve goste ovogodišnje ljetne turističke sezone.

Tako će svi oni koji svoje automobile žele parkirati uz zapadni ulaz u Stari Grad ili u "nultoj zoni", za sat vremena morati izdvojiti 40 kuna ili pet eura.

Možda to i ne bi bilo puno kada biste za jednu uru uspjeli vidjeti sve ljepote i znamenitosti Dubrovnika. Međutim, parking se naplaćuje 24 sata tako da za cijeli dan treba izdvojiti 880 kuna ili oko 120 eura.

Ovakvom cijenom parkinga nisu zadovoljni ni turisti, a ni Dubrovčani jer, kako kažu, to je, ipak, samo parking.

"Tek smo stigli u Dubrovnik i, iskreno, iznenađeni smo cijenom za parking od pet eura. No, s obzirom da smo tek stigli, željeli smo prije nego što se smjestimo u hotel, vidjeti Stari Grad, a kasnije ćemo se koristiti javnim gradskim prijevozom ili taksijem", kazala je Tanja, turistkinja iz Austrije.

Za iznos od 880 kuna za dnevnu kartu, zasigurno je isplativije noćenje o obližnjim hotelima, gdje je uz noćenje i doručak osiguran parking, a cijena te ponude nešto malo bi prelazila iznos dnevne karte.

"Dosta sam putovao po svijetu, obišao skoro sva značajnija mjesta i zasigurno ova cijena za parking je preskupa. Međutim, koliko sam za dva dana boravka ovdje uspeo vidjeti, zaključio sam kako je skoro sve skupo, i mislim kako su Dubrovčani bogati ljudi što mogu živjeti pod ovakvim standardom", komentirao je Antion, turista iz Francuske.

Ukoliko ovako bude, strahuje se da će pasti broj turista koji dolaze na dan kako bi obišli znamenitosti Dubrovnika, jer će ih to koštati previše.

"S visokim cijenama svojih usluga Dubrovnik će, ako ovako nastavi, zasigurno postati mjesto gdje neće svatko moći doći, a na sve svoje nagrade i pohvale kao top turistička destinacija, postat će i najskuplji grad, koji mnogo traži, a malo nudi", prokomentirao je Dubrovčanin Vedran.