|

Turci upozoravaju na moguće tenzije zbog crkve - muzeja u Skoplju

Turci upozoravaju na moguće tenzije zbog crkve - muzeja u Skoplju
0
S
SRNA
20.2.2011. u 19:55
52
komentara
0

dijeljenja
Turci upozoravaju na moguće tenzije zbog crkve - muzeja u Skoplju Skoplje
Ministarstvo inostranih poslove Turske smatra da će odluka makedonske Vlade o izgradnji crkve - muzeja na skopskoj Tvrđavi, u njenom najvidljivijem dijelu, izazvati ozbiljne tenzije u društvu.
Turski MIP je mišljenja da bi Vlada Makedonije trebalo da ima u vidu multikulturni i multireligiozni sastav društva i da historijske znamenitosti, poput Tvrđave u Skoplju, predstavljaju zajedničko kulturno naslijeđe za cijelo čovječanstvo i kao takvo ne treba "niko da ga uništava", prenose makedonski mediji.

"Turska pridaje veliki značaj održavanju i zaštiti kulturnog naslijeđa iz osmanlijskog perioda koje se nalazi u Makedoniji", ističe se u pismenom reagovanju, koje je proslijeđeno i zvaničnom Skoplju.

U Makedoniji je protekle nedjelje došlo do sukoba grupe Makedonaca, koji žele da se na Tvrđavi, popularnom Kaletu, izgradi crkva-muzej, i Albanaca - koji se protive gradnji, smatrajući da se na taj način ruši multietnički odnos Skoplja.

Do sukoba je došlo nakon što su nekoliko dana ranije visoki zvaničnici vladajuće albanske partije u Makedoniji - DUI, među kojima i predsjednik opštine Čair i nekoliko ministara, napali objekat i srušili ga rukama.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...