Stjepan Mesić
0

"Treba prekinuti akcije nad Libijom, moglo bi završiti gore od Srebrenice"

FENA
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u odvojenim razgovorima s ruskim i kineskim ambasadorom ocijenio je u utorak da bi Vijeće sigurnosti trebalo proglasiti da je zona zabrane letenja iznad Libije ostvarena čime bi bile prekinute vojne operacije.

"Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se ponovo sastati i proglasiti da je zona zabrane letenja iznad Libije ostvarena i time prekinuti vojne operacije koje se vode na temelju njegove rezolucije. Istovremeno bi trebalo donijeti novu rezoluciju koja bi odredila smjerove djelovanja međunarodne zajednice u provedbi reformi u Libiji, ali tako da glavnu riječ u tome imaju Libijci", izjavio je Mesić.

Kako izvještava Večernji list, Mesić se s Robertom Markarjanom i Shenom Zhifeijem sastao na svoj zahtjev. Mesić se ovih dana sastaje redom s ambasadorima zemalja koje su bile suzdržane pri donošenju rezolucije UN-a.

"Suprotno prethodnim najavama da će biti riječ o ograničenim i hirurški preciznim udarima, svjedoci smo nečega što se odvija prema drugom scenariju", rečeno je u razgovoru s ruskim ambasadorom.

Nakon sastanaka Mesić je Večernjem listu potvrdio svoje stavove.

"To više nema veze sa zonom zabrane letenja, tu je očito riječ o nečem drugom. Ovo ima sve manje smisla, ne zna se tačno ni ko zapovijeda, ni ko vodi akciju, ni šta su krajnji ciljevi. Ponavljam, ne bi bilo dobro da se rezolucija VSUN-a koristi kao pokriće za fizičku likvidaciju (Moamera) Gadafija", rekao je Mesić.

U hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova nisu davali komentare na izjave bivšeg predsjednika, ali u diplomatskim krugovima njegove izjave o Libiji primaju s nevjericom i čuđenjem.

"Od samog početka krize Mesićevi stavovi bili su prilično čudni. On je jedini govorio kako ne vjeruje da Gadafijeve snage ubijaju civile. U najmanju ruku čudan je i prijedlog da se sada u Libiju pošalje posrednička misija koja bi se trebala uvjeriti kakvo je stvarno stanje. To bi značilo odgađanje spašavanja civila za 10 do 15 dana, i to kada se zna da je ova akcija izvedena u zadnji čas, kad je već bilo stradanja civila u akcijama prema Benghaziju. Čekanje, makar i jedan dan, moglo bi uzrokovati katastrofu veću od one u Srebrenici", prenosi Večernji list izjavu neimenovanog izvora.

Mesić u Hrvatskoj slovi kao veliki Gadafijev prijatelj i on je kao predsjednik više puta pokušavao da se poveća robna razmjena dvije zemlje i hrvatska ulaganja u Libiju. Iako je Hrvatska zbog prekidanja poslovnih projekata veliki gubitnik, niko od političara, pa ni Mesić, ne daje komentare medijima na tu temu koja je relativno malo zastupljena.