Nalaz vještačenja
21

Todorići sa švicarskih računa Agrokora izvukli skoro devet miliona eura

A.D.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Porodica Ivice Todorića sa švicarskih računa Agrokora izvukla je najmanje 64 miliona kuna (8,6 miliona eura), objavio je Jutarnji list, pozivajući se na nalaz forenzičnog financijskog vještačenja poljske tvrtke KPMG.

Vještačenje KPMG-a Poljska, koje je izradio bivši voditelj te firme u Hrvatskoj i BiH Ismet Kamal, podržava sve ključne teze optužbe u predmetu protiv Todorića i ostalih, odnosno inkriminacije teške više od milijardu kuna, navodi ovaj list.

Centralni dio istrage odnosi se na lažiranje finansijskih bilansi Agrokora od 2006. do 2015. godine i neosnovanu isplatu dividende Ivici Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki Adria Group Holding BV.

Kako se navodi, Agrokor je zapravo kroz cijeli taj period poslovao s gubicima, tako da nije bilo mjesta za isplatu dividende vlasniku, a radi se o ukupno 710 miliona kuna (96,1 milion eura).

Jedan od zanimljivijih dijelova vještačenja odnosi se na poslovanje Agrokorove firme-kćerke u Švicarskoj, Agrokor AG u Zugu, ili na odnose Ivice Todorića i njegove porodice s ovom firmom.

Tužilaštvo Todorića tereti da je sredstva Agrokora AG godinama koristio za privatne potrebe te da je za sebe izvukao najmanje 64 milijuna kuna.