Uoči 30. godišnjice smrti
0

Titovo nasljeđe živi više nego ikad ranije

SRNA
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, čovjek koga su mnogi kritikovali zbog pušenja kubanskih cigara i ekstravagantnog, luksuznog života, na kraju je sve što je imao ostavio narodu, a ne svojoj porodici, piše danas "Independent".

U opširnom tekstu povodom tridesete godišnjice od smrti bivšeg jugoslovenskog predsjednika, o kome se na "čitavom Balkanu i dalje vode žučne rasprave", list piše da je Titovo nasljeđe danas, bar naoko, mnogo življe nego ikada ranije, a pogotovo ako se uzme u obzir i period ratova na Balkanu devedesetih godina.

Od Vardara pa do Triglava, svi koji su živjeli u Titovo doba dobro se sjećaju gdje su tačno bili 4. maja 1980. godine, piše "<a class="text-vijesti hover:underline" href="http://www.independent.co.uk/news/world/europe/30-years-after-his-death-titos-legacy-lives-on-in-the-balkans-1960884.html">Independent</a>".

Britanski list navodi da za nešto starije stanovnike država bivše Jugoslavije, taj datum danas označava simboličan kraj ere besplatnog školovanja, sigurnog posla, blagostanja i kvalitetne zdravstvene zaštite, i kod većine budi nostalgiju.

Mlađi, međutim, navodi "Independent", posjećuju izložbe posvećene Titovom životu i radu širom bivše Jugoslavije ali i dalje, kako kažu, iz izloženog materijala ne uspijevaju da dokuče kako se tačno živjelo u doba socijalizma.

Optužbe da je Tito bio diktator mogu se često čuti, piše "Independent", ali i ako je posrijedi bila diktatura, možemo je slobodno nazvati "vegetarijanskom" - pogotovo ako je uporedimo sa drugim istočnoevropskim liderima iz ere socijalizma, citira list jednog od svojih sagovornika.