Usprotivili se ideji
99

Titovi unuci reagovali na izjavu Šapića: "Ne može da nađe Dražin grob pa sad hoće da skloni dedu"

V. K.
Bista Josipa Broza Tita u Beogradu (Foto: Shutterstock)
Bista Josipa Broza Tita u Beogradu (Foto: Shutterstock)
Nakon što je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izazvao skandal zbog izjave o premještanju groba Josipa Broza Tita iz Kuće cveća u Beogradu, reagovali su i unuci nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije.
U razgovoru za Nova.rs, unuk Josip Joška Broz komentirao je izjavu gradonačelnika Beograda te poručio kako je njegov deda bio značajan dio historije kako zemlje tako i grada.

"Nećemo da mijenjamo historiju kao što neki tzv. četnici pokušavaju to da urade. Zašto bi se selila Kuća cveća? Ne može da nađe Dražin grob pa sada hoće da skloni mog dedu. Ako takav treba da nam bude gradonačelnik, treba svi da se ubijemo ili iselimo iz ovog grada", rekao je Joška.

Svetlana Broz poručila je da je jako ponosna na duhovno naslijeđe svog dede te da ju je istovremeno sramota što je Beograd toliko posrnuo da ga vode ljudi koji imaju toliki manjak svijesti, vaspitanja i intelektualnih kapaciteta da takvo nešto predlože.

"To može biti bruka i sramota samo za Beograd i za državu Srbiju i to već i jeste bruka i sramota. Ko su ti ljudi? Oni nikoga ništa ne pitaju, misle da su vlast, a ne znaju gdje su šuplji, a kamoli da znaju nešto o historiji. Oni vladaju kako hoće, a ja se čudim građanima Beograda zašto to trpe i zašto to sve tako sramotno dugo traje", poručila je Svetlana.

Ona je tom prilikom podsjetila i na citat iz svoje nove knjige "Moji" koja je u štampi.

"Od početka raspada Jugoslavije koji je Žarko u šoku pratio, stalno je neki dežurni četnički 'ideolog' u Beogradu prijetio u medijima da će razbiti macolom nadgrobnu ploču, a njegovog oca mrtvog izbaciti iz Srbije. Sav se tresao kad mi je prepričavao razgovor sa nepoznatim čovjekom koji ga je zvao telefonom iz Beča 1991. godine, a predstavio se kao Ivek Broz, navodno naš rođak, koji je dobio broj telefona i zamolio ga da prenese poruku da ga je Tuđman pozdravio i da nudi da Žarkovog oca prenesu iz Kuće cveća u Beogradu i sahrane uz sve državne i vojne počasti na Mirogoju. Žarko je ljutito odgovorio: 'Dok sam živ moj otac neće počivati u toj ustaškoj tvorevini'!", poručila je Svetlana.

Na izjavu Aleksandra Šapića reagovali su i brojni bosanskohercegovački zvaničnici, a premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk izjavio je kako bi Sarajevo s ponosom preuzelo Titovu ostavštinu.

"Ukoliko, gospodine Šapić, zaista imate namjeru sprovoditi svoju zamisao da Beograd po mjeri svoje ideologije gurnete još dublje u nacionalističke fantazije, ostaci Josipa Broza Tita neće ostati bez doma. Postoji jedan antifašistički grad koji se diči nasljedstvom partizana i jednog od najvećih antifašističkih pokreta u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, ali i po antifašističkom otporu bolesnim ideologijama u skorijoj prošlosti, a koji će ponosno preuzeti ostavštinu Tita i skrbiti o njoj kako dolikuje, a to je Sarajevo", napisao je Uk na svom Facebooku.