{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Titove stvari zapravo pripadaju Karađorđevićima

F
20.10.2013. u 08:22
1
77
Titove stvari zapravo pripadaju Karađorđevićima
1
Titove stvari zapravo pripadaju Karađorđevićima
Foto: AFP
Većina stvari koje se vode kao ostavština Josipa Broza Tita, a godinama su čuvane u sefu Narodne banke Srbije (NBS), pripadaju kraljevskoj porodici Karađorđević, objavila je Radiotelevizija Srbije (RTS).
Depozit u NBS-u, pohranjen pod brojem 555, otvorila je tročlana komisija Generalnog tajništva predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a na posljednjem od četiri popisa koji su sastavljeni nakon Titove smrti, većinom se nalaze predmeti Karađorđevića, navodi RTS.

"Zlatne poluge, satovi, prstenje s inicijalima, grbovi, insignije, drago kamenje... nalaze se u 11 otvorenih vreća. Osim komisije, vreće s imovinom pregledao je i sudski vještak. Sve je dokumentirano fotografijama. Na sudu je da sada utvrdi kome pripada imovina 33 godine čuvana u sefu Narodne banke", izvijestila je RTS.

Savjetnik predsjednika Srbije i čelnik komisije koje je otvorilo sef Oliver Antić ocijenio je kako se čini da "među tim stvarima nema ničega što pripada Titu".

"Moguće je da su u pitanju jedna ili dvije stvari, zato što odgovaraju jednom kasnijem razdoblju. To će definitivno utvrditi sud. Sve ostalo, 99,9 posto upućuje na Karađorđeviće", tvrdi Antić.

Ostavinskom raspravom pokrenutom 1996. Titova udovica Jovanka i njegovi sinovi Mišo i Žarko Broz dokazuju da su stvari koje je popisala komisija tadašnjeg Predsjedništva SFRJ bračna stečevina, odnosno stečevina njihovog oca, a duga rasprava posljedica je činjenice što sud nije mogao utvrditi što je sve, zapravo, Titova imovina i gdje se ona sve nalazi.

Zato advokat Goran Petronijević traži od suda da slijedom zakona od banaka, muzeja i svih drugih institucija koje imaju bilo kakve veze s imovinom Josipa Broza dostave popise kako bi se utvrdilo što je čije od te imovine - državno, prodice Broz i kraljevske porodice Karađorđević.

"Bit je u tome da niko ne uzme nešto što je tuđe", ocijenio je Petronijević.

U tom kontekstu je i zahtjev porodice Karađorđević da ih se izvijesti što se nalazi na sudskom popisu nakon otvaranja sefa u Narodnoj banci.

Prema riječima glasnogovornice Prvog osnovnog suda u Beogradu Ide Nikitović, porodica Karađorđević drži da joj pripada dio "pokretne imovine u sefu".

Sudski spor u svakom slučaju još nije blizu kraja jer Prvi osnovi sud mora omogućiti svim nasljednicima i zainteresiranim stranama izravan uvid u sve ono što je čuvano u Narodnoj banci.

Titova udovica Jovanka se od 23. augusta u vrlo teškom zdravstvenom stanju nalazi na liječenju u Kliničkom centru Srbije, a posljednja liječničke prognoze nisu optimistične.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: