Regija
0

Tito se vraća u Užice: Spomenik Josipa Broza ponovo na Trgu nakon 24 godine

Klix.ba
Kip je uklonjen 1991. godine (Foto: Blic.rs)
Kip je uklonjen 1991. godine (Foto: Blic.rs)
Iako je Josip Broz Tito bio najzasluženiji za to što su Užice postale moderne mjesto, njegov spomenik je uklonjen davne 1991. godine i premješten u Narodni muzej. Sada, 24 godine nakon, lokalne vlasti odlučile su ga vratiti kako bi privukli veći broj turista i poštovalaca Titovog lika i djela.

"Do Dana pobjede sljedeće godine spomenik će biti izmješten. Da li na Trg, gdje se i nalazio, ispred zgrade iz koje je Tito komandovao, ili na drugu lokaciju, tek statua će se biti u službi turističke ponude. Sprema se i Muzej Užičke republike pa je prilika da se sadržaj, uz putovanje plavim vozom i simboličnim pasošem, obogati i spomenikom. Puno je ljudi koji bi došli da vide tako nešto. Od njih bi zaradili i vodiči i pekari i prodavači novina", rezimira Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja za Blic.rs.

Rad vajara Frane Kršinića postavljen je na Trg 1961, odakle su ga vlasti 1991. sakrile u zaklonjeni dio muzejskog dvorišta.

"Zagovornik sam da se vrati na Trg, čijoj ambijentalnoj cjelini pripada. Muzej u Jablanici, posvećen bici na Neretvi, posljednjih godina tuče sve rekorde u posjećenosti, dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije... Plate ulaznicu, nešto pojedu i popiju, kupe suvenir. Užice može da se vodi tim primjerom. Bolje je i da se prenese na Kadinjaču", smatra sagovornica Blica.

Za proslavu Dana ustanka, jugoslovenske vlasti su 1961. u srcu Užica izgradile prelijep Trg oko koga su nikle stambene zgrade, biblioteka, pozorište, bioskop... Užice je već mnogo zaradilo na Titu, konstatuje Zdravko Jakšić, predsjednik ovdašnjeg SUBNOR-a

"Od uklanjanja spomenika Trg je pretvoren u buvljak. Sjećam se, nijedna ekskurzija nije prošla kroz Užice a da nije došla da vidi spomenik i ostavila pare kod ugostitelja i prodavača suvenira. Nije bilo subote a da nam ne dođe po pet-šest autobusa turista. Proljetos sam dočekao grupu iz Bosne i Slovenije. Kad su vidjeli gdje držimo spomenik, vratili su se u autobus i nastavili put. Ni kafu nisu popili", kaže Jakšić.