Regija
261

FOTO / Tito, Marx i Engels u vatri pakla na fresci u crkvi u Podgorici

Klix.ba
Javnost u Crnoj Gori uzburkana je nakon što je otkriveno da su na freskama jedne pravoslavne crkve u Crnoj Gori prikazani predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito te njemački filozofi Karl Marx i Friedrich Engels i to u vatri pakla.
Foto: AFP
Foto: AFP

Vijest o novoizgrađenoj crkvi u Podgorici obišla je cijeli svijet. Freske u tom hramu privukle su pažnju brojnih ljudi, a mišljenja o freskama su podijeljena. Jedini podržavaju, a drugi kritikuju način na koji su predstavljeni Tito i filozofi.

"Marx, Engels i Tito su personifikacija komunističkog zla na Balkanu", rekao je starješina Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, Dragan Mitrović.

On nije otkrio ime autora freski, ali je istakao da umjetnik ima pravo na svoju slobodu, ali ne može uime crkve ne može određivati ko je zaslužio raj, a ko pakao.

Foto: AFP
Foto: AFP

Posjetioci crkve koja je osveštana 7. oktobra, nakon dvije decenije gradnje, imaju podijeljena mišljenja u vezi sa freskama.

"Čovjek ne treba da se miješa u sekularni svijet i određuje ko zaslužuje mjesto u paklu ili nebu", kazao je jedan od posjetioca, dok je drugi istakao da je komunizam prouzrokovao mnogo zla na Balkanu, objavio je BBC.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Mnogi ljudi ubijeni su ime ideologije koju je zastupao Marx, Engels i njihovi sljedbenici", istakao je.

Crnogorski mediji navodili su prethodnih dana da se na freskama nalaze i neki tamošnji političari no, Dragan Mitrović je to demantovao.

"Kao starješina Sabornog hrama saopštavam da u prirodi Crkve nije da bilo koga stavlja u raj i pakao, već da je ona otvorena za svakog čovjeka bilo kog nacionalnog, političkog i društvenog opredjeljenja, svjedočeći Hrista kao vječnu istinu, put i život"”, naveo je Mitrović.

Inače, ovo nije jedina crkva u Crnoj Gori na čijim freskama se našao Tito. U Ostrogu, u manastiru iz 15. stoljeća, naslikani su Adolf Hitler, Vladimir Lenjin i Josip Broz Tito kao grupa izdajnika zajedno sa Judom.