Kosovo
0

Thaci potpisao koalicioni sporazum sa Pacolijem i Petrovićem

SRNA
Hashim Thaci (Foto: AFP)
Hashim Thaci (Foto: AFP)
Predsjednik Demokratske partije Kosova (DPK) Hashim Thaci potpisao je danas koalicione sporazume za formiranje kosovske vlade sa predsjednicima Alijanse za budućnost Bedžetom Pacolijem, predsjednikom Samostalne liberalne stranke Slobodanom Petrovićem i predstavnicima manjinskih zajednica.

Nakon potpisivanja, Thaci i Pacoli su saopštili da će raditi kao tim, na bazi zajedničkog programa obje stranke.

"Potpisali smo sporazum o koaliciji za izgradnju novih institucija Kosova, izbor predsjednika, nove vlade i ministarstava. Ovaj sporazum predstavlja koaliciju za razvoj Kosova, demokratske reforme, stvaranje novih radnih mjesta, za evropsko Kosovo i regionalnu saradnju. To je i Sporazum o viznoj liberalizaciji, integraciji u NATO i EU, kao i jačanje socijalne države", rekao je Thaci.

Pacoli je rekao da su eksperti DPK, Koalicije za novo Kosovo sa ostalima iz koalicije "zakleti" da rade za interese građana Kosova.

U budućoj kosovskoj vladi će pored DPK i ANK biti predstavnici srpske Samostalne liberalne stranke, zatim liste "Ibrahim Rugova" i manjinskih zajednica, prenijeli su beogradski mediji.

Prije potpisivanja sporazuma vladajuće koalicije, Thaci i Pacoli su razgovarali "u četiri oka" u Pacolijevoj kući u selu Ajvalija, nadomak Prištine. Na tom sastanku su, kako se navodi, prevaziđene sve razlike u vezi sa raspodjelom ministarskih mjesta. Tako će ANK imati tri ministarstva.

Osim mjesta predsjednika Kosova, na koje treba da bude kandidovan Bedžet Pacoli, ANK će na upravljanje dobiti Ministarstvo za Kosovske sigurnosne snage, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo trgovine i industrije.
ANK će imati i mjesto potpredsjednika vlade, a to će biti Muhamed Mustafa, odgovoran za ekonomske poslove. Na čelu Ministarstva za sigurnosne snage biće Agim Čeku, ministar zdravlja Ferid Agani, a Mimoza Kusari-Lilja će voditi Ministarstvo trgovine i industrije.

Nakon potpisivanja sporazuma sa Pacolijem, Thaci je potpisao sporazum i sa predsjednikom Samostalne liberalne stranke Slobodanom Petrovićem.

Petrović će u novoj vladi biti potpredsjednik, a SLS će na rukovođenje dobiti tri ministarstva, Ministarstvo za lokalnu samoupravu, Ministarstvo za povratak i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Thaci je potom potpisao koalicioni sporazum sa predstavnicima manjinskih zajednica,Turcima, Aškalijama, Egipćanima, kojima će biti dato upravljanje Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja.

Sporazum sa listom "Ibrahim Rugova", koja će u skupštini imati jednog poslanika, Thaci će potpisati sutra, čime će zaključiti koalicioni sporazum za formiranje nove vlade.