|

Thaci: Izaslanik EU za dijalog s Beogradom mora tretirati Kosovo kao nezavisnu državu

Thaci: Izaslanik EU za dijalog s Beogradom mora tretirati Kosovo kao nezavisnu državu
16
D. Be.
17.2.2020. u 09:19
36
komentara
16

dijeljenja
Thaci: Izaslanik EU za dijalog s Beogradom mora tretirati Kosovo kao nezavisnu državu Foto: EPA-EFE
Hashim Thaci je izjavio u Briselu da ko god bude imenovan za izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine mora Kosovo tretirati kao suverenu državu.
Thaci je po završetku susreta lidera EU i Zapadnog Balkana rekao da je uloga Evropske unije u rješavanju kosovskog pitanja i dijaloga s Beogradom važna, ali da je uloga Amerike nezamjenljiva, prenosi Beta.

On je naveo da se sastanku EU-Zapadni Balkan razgovaralo i o nastavku dijaloga Srbije i Kosova, s perspektivom postizanja konačnog sporazuma.

Thaci je potvrdio da je pokrenuta tema imenovanja specijalnog izaslanika i izrazio nadu da imenovanje novog izaslanika neće biti prilika da se "pronađe novo radno mjesto za nekog zvaničnika, birokratu ili diplomatu".

Na pitanje novinara kako gleda na mogućnost da se dijalogom Beograd - Priština bavi izaslanik iz EU države koja ne priznaje Kosovo, Thaci je rekao da je kosovska nezavisnost realnost.

"Neka dođe ko god želi, Kosovo je nezavisna i suverena država. Ko god bude bio imenovan mora tretirati Kosovo kao suverenu državu, jer u suprotnom, neće imati smisla angažovanje te osobe", ocijenio je kosovski predsjednik.

Thaci je također želio da ukaže na to da je američka strana u proteklim sedmicama postigla ono što se nije moglo zamisliti u posljednjih 20 godina.

"Naravno da je uloga EU važna, ali je uloga SAD nezamjenjiva", zaključio je predsjednik Kosova.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...