"Teško da će hrvatska tužba biti povučena"

S
SRNA
4.1.2010. u 08:54
0
42
"Teško da će hrvatska tužba biti povučena"
0
"Teško da će hrvatska tužba biti povučena" Međunarodni sud pravde (Foto: Arhiv)
Teško je očekivati da dođe do povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije, sada kada Srbija podnosi kontratužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, izjavio je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarko Puhovski.
Puhovski je za beogradski "Danas" rekao da su to očigledno političke tužbe i da među stručnjacima nema spora da su izgledi bilo koje strane da dobije proces zanemarljivi i praktično nikakvi.

Prema njegovim riječima, pravi smisao tužbe Hrvatske i kontratužbe Srbije jedino je u tome da dovode do zaoštravanja odnosa ove dvije države.

On je rekao da javno mnjenje u Hrvatskoj nije uopšte zainteresovano za ove tužbe, osim jednog malog dijela političara i pravnika.

"Više nisu ona vremena kada se mogla očekivati neka vrsta raspaljenog mnenja protiv Srbije i Srba. Naprotiv, u odnosu na Slovence za javno mnjenje Srbi su naši prijatelji", tvrdi Puhovski.

On je upozorio da političke razmirice mogu da dovedu do razmirica na nekim drugim planovima i mogu da iniciraju sukobe u kojima "najčešće stradaju neki nedužni povratnici u nekom selu u Dalmaciji".

Puhovski smatra da su u ovom trenutku ljudi mnogo više preokupirani ekonomskim problemima i preživljavanjem, tako da bi trebalo malo više od običnih nacionalističkih provokacija da bi se reagovalo protiv Srba i Srbije.

Ovlašćeni pravni zastupnici Srbije predaće danas Međunarodnom sudu pravde u Hagu kontratužbu protiv Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima u toj državi od 1991. do 1995. godine, javila je Radio-televizija Srbije.

Vlada Srbije ranije je saopštila da se Republika Srbija odlučila na ovaj korak jer je Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP u Hagu protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine.


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: