{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Teško da će hrvatska tužba biti povučena"

S
4.1.2010. u 08:54
0
42
"Teško da će hrvatska tužba biti povučena"
0
"Teško da će hrvatska tužba biti povučena"
Međunarodni sud pravde (Foto: Arhiv)
Teško je očekivati da dođe do povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije, sada kada Srbija podnosi kontratužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, izjavio je profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Žarko Puhovski.
Puhovski je za beogradski "Danas" rekao da su to očigledno političke tužbe i da među stručnjacima nema spora da su izgledi bilo koje strane da dobije proces zanemarljivi i praktično nikakvi.

Prema njegovim riječima, pravi smisao tužbe Hrvatske i kontratužbe Srbije jedino je u tome da dovode do zaoštravanja odnosa ove dvije države.

On je rekao da javno mnjenje u Hrvatskoj nije uopšte zainteresovano za ove tužbe, osim jednog malog dijela političara i pravnika.

"Više nisu ona vremena kada se mogla očekivati neka vrsta raspaljenog mnenja protiv Srbije i Srba. Naprotiv, u odnosu na Slovence za javno mnjenje Srbi su naši prijatelji", tvrdi Puhovski.

On je upozorio da političke razmirice mogu da dovedu do razmirica na nekim drugim planovima i mogu da iniciraju sukobe u kojima "najčešće stradaju neki nedužni povratnici u nekom selu u Dalmaciji".

Puhovski smatra da su u ovom trenutku ljudi mnogo više preokupirani ekonomskim problemima i preživljavanjem, tako da bi trebalo malo više od običnih nacionalističkih provokacija da bi se reagovalo protiv Srba i Srbije.

Ovlašćeni pravni zastupnici Srbije predaće danas Međunarodnom sudu pravde u Hagu kontratužbu protiv Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima u toj državi od 1991. do 1995. godine, javila je Radio-televizija Srbije.

Vlada Srbije ranije je saopštila da se Republika Srbija odlučila na ovaj korak jer je Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP u Hagu protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te republike od 1991. do 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: