Nečovječno postupanje
37

Teške optužbe za policiju Srbije: Migrante skinuli gole i tjerali da pješače na minusu

M. G.
Videozapisi na kojima se pojavljuju grupe muškaraca kojima je skinuta odjeća na temperaturama ispod nule i koji su prisiljeni hodati nazad iz Srbije u Sjevernu Makedoniju dokaz su eskalacije maltretiranja migranata na europskim granicama, prema grupama za ljudska prava.

Dvije videosnimke koje je Legis, sjevernomakedonska nevladina organizacija pokazala Guardianu, prikazuju niz polugolih muškaraca na dijelu ceste u blizini srbijansko-sjevernomakedonske granice.

Legis kaže da je snimke snimio jedan mještanin u blizini sela Lojane, nedaleko srbijanske granice, te im ih predao 10. februara.

Nevladina udruga tvrdi da je incident bio drugi od dva uvredljiva i ponižavajuća povratna ponašanja u razdoblju od 24 sata, kada su, kako tvrdi, srpske vlasti natjerale više od 50 ljudi da se skinu goli ili do donjeg veša prije nego što su bili prisiljeni vratiti se na sjever Makedonije.

Legis kaže da je njegovo lokalno osoblje kasnije uspjelo razgovarati s muškarcima koji su se identificirali kao Sirijci.

Jasmin Ređepi, predsjednik Legisa, rekao je da su "uznemirujuća i ponižavajuća" odbijanja uslijedila nedugo nakon summita o graničnoj saradnji između EU i Srbije, čiji je cilj bio jačanje srbijanske granice protiv operacija krijumčarenja ljudi.

"Ovi se incidenti događaju kada EU priprema ograničenja za migrante na ruti, a u ovom slučaju samo nekoliko dana nakon summita EU-a i Srbije o graničnoj saradnji. Tada vidimo direktan utjecaj i posljedice", rekao je Ređepi.

Iako je bilo izvještaja o skidanju odjeće migrantima na drugim evropskim granicama, Ređepi kaže da je ovo prvi put da se to dogodilo na granici Srbije i Sjeverne Makedonije.

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu azilanata u Srbiji, rekao je da je njegovo osoblje od početka godine primijetilo porast povratnih prijava iz Srbije u Sjevernu Makedoniju. "Možemo reći da je to sada redovna praksa", rekao je.

Srpska policija nije odgovorila na Guardianove zahtjeve za komentar.