Regija
8

Tenzije na granici Hrvatske sa Slovenijom: Zaustavljene izbjeglice provele noć na otvorenom

Klix.ba
Tenzije rastu među hiljadama izbjeglica koje se kreću sjevernim balkanskim državama ka Zapadnoj Evropi zbog uspostavljenih kontrola i zatvorenih granica. Hrvatska je pitala Sloveniju da li može primiti 5.000 izbjeglica, no Slovenija je to odbila kazavši kako može primiti samo pola od tog broja.
Foto: AFP
Foto: AFP

Odluka Slovenije dovela je do toga da je hrvatsko-srbijanska granica prepuna ljudi, a Hrvatska bi uskoro mogla ostati bez tranzitnih kampova jer nema više mjesta. Situacija se pogoršala otkako je Mađarska zatvorila granicu. Autobusi s ljudima vraćeni su nazad u Srbiju, što je izazvalo dodatne tenzije između izbjeglica i policije. Veliki broj njih čekao je na kiši i hladnoći šta će se dogoditi. Slovenija je objasnila svoju odluku kazavši da Austrija prima samo 1.500 osoba na dan.

"Ne možemo primiti neograničen broj izbjeglica ako znamo da ne mogu nastaviti svoj put. Kada bismo primili 5.000 izbjeglica na dan, to bi značilo da bi u Sloveniji bilo 35.000 izbjeglica za 10 dana, što je neprihvatljivo", rekao je sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic.

Blizu 5.000 izbjeglica provelo je hladnu noć u tranzitnom kampu u Opatovcu, dok je na granici sa Srbijom hiljade njih držano u autobusima čekajući da pređu u Hrvatsku.

"Čekamo u autobusu nekoliko sati. Hladno je. Nosimo mnogo majica. Djeci je hladno. Nemamo hrane", rekao je Muhammad Samin iz Afganistana. Izbjeglice iz Afganistana, Sirije i Iraka su već proveli nekoliko sedmica pješačeći iz Turske u Grčku, Makedoniju i Srbiju.

Foto: AFP
Foto: AFP

U blizini graničnog prijelaza Središče ob Dravi postavljene su ograde i veći broj policajaca, kako bi se spriječio prijelaz migranata koji su sinoć vozom dovezeni iz Opatovca, a za koji slovenske vlasti navode da je poslan iako u Sloveniji nema kapaciteta za prijem tako velikog broja ljudi. Slovenska policija potvrdila je da je zbog novonastale situacije za sav saobraćaj zatvorila taj granični prijelaz. Na tom prijelazu dopušten je ulazak samo za 150 žena i djece, pri čemu je jedna trudnica prebačena u bolnicu.