{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Telekom Kosova prestaje s upotrebom pozivnog broja +381

21.3.2018. u 17:50
48
108
Telekom Kosova prestaje s upotrebom pozivnog broja +381
48
Telekom Kosova prestaje s upotrebom pozivnog broja +381
Foto: Pixabey.com
Telefonski pozivni broj +383 jedini je pozivni broj koji će se koristiti na Kosovu, prema sporazumu o telekomunikacijama, što su demantovali predstavnici srbijanske vlasti.
Telekom Kosova saopćio je da će od 24. marta 2018. godine prestati s upotrebom pozivnog broja +381, u okviru provođenja plana migracije koji je izradilo regulatorno tijelo za elektronske komunikacije i poštanske usluge Kosova ARKEP za provedbu državnog pozivnog broja +383.

Telekom Kosova koristio je pozivni broj +381 za fiksnu telefoniju nakon rata, a u odsustvu državnog pozivnog broja za Kosovo. Od februara prošle godine Telekom Kosova stavio je u upotrebu državni pozivni broj +383, paralelno s pozivnim brojem +381.

Sporazum o telekomunikacijama između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, omogućio je da Međunarodna telekomunikacijska zajednica dodijeli telefonski pozivni broj za Kosovo +383, navodeći da će ARKEP biti jedini administrator pozivnog broja i da će komunicirati i koordinirati relevantne aktivnosti s ITU-om.

Prema tom sporazumu, telefonski pozivni broj +383 jedini je pozivni broj koji će se koristiti na Kosovu nakon prijelaznog migracijskog perioda koji predviđa ARKEP, piše u saopćenju.

Na takvu najavu oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Dušan Kozarev, tvrdeći da je "ukidanje pozivnog broja +381 za korisnike na Kosovu najobičnija laž".

"Za Srbe na Kosovu se ništa neće mijenjati ni u fiksnoj, ni u mobilnoj telefoniji", kategoričan je Kozarev.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: