Regija
0

Tanković: Hrvatska brine o manjinama na zavidnoj razini

FENA
Predsjednik SDAH i saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine dr. sc. Šemso Tanković danas je konferenciji za novinare ustvrdio da Hrvatska vodi sustavnu brigu o nacionalnim manjinama, koja je na zavidnoj razini i dodao kako nakon agresije na Hrvatsku i BiH, političke vođe na ovim prostorima moraju voditi odgovornu politiku prema nacionalnim manjinama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o nezadovoljstvu manjina Sanaderovim odugovlačenjem uvođenja dvostrukog prava glasa za male manjine, u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina Tanković je kazao da će, ukoliko se do početka rujna stvari ne pokrenu s mrtve točke, veći broj zastupnika nacionalnih manjina raskinuti i napustiti koaliciju s aktualnom Vladom RH.

"Volio bih da to bude kolektivni iskorak!", naglasio je Tanković i prisjetio se kako je Sanader, još u ulozi mandatara Vlade priznao zastupnicima manjina kako je on osobno, kao i HDZ protiv uvođenja dvostrukog prava glasa, no, da će oko te točke koalicijskog sporazuma pregovarati u prvoj polovici mandata Vlade.

Po Tankovićevim riječima, Sanader je tada ustvrdio, kako bi u slučaju dvostrukog prava glasa, Bošnjaci imali dva saborska zastupnika, što Tanković smatra sasvim normalnim, pozivajući se na broj Bošnjaka u Hrvatskoj i njihov doprinos razvoju države.

Za Tankovića je prioritetniji problem što se od 60 000 Bošnjaka u Hrvatskoj samo njih 10 % tako izjašnjava. On je upozorio na evidenciju MUP-a RH, po kojoj je lani među pripadnicima nacionalnih manjina bio zaposlen jedan Bošnjak, a 171 Musliman.

"Musliman kao etnička pripadnost ne postoji, mi smo Bošnjaci od 1993. godine. Stoga, radi se o rafiniranom obliku diskriminacije Bošnjaka kao manjine", smatra Tanković.

Tanković je najavio i da će, zbog dobre suradnje s IDS-om u Istarskoj županiji, na idućim lokalnim izborima SDA nastupiti zajedno s ovom najjačom regionalnom strankom, a konačnu odluku o izbornoj suradnji donijet će lokalni čelnici ogranaka SDA. Pri tom je naveo kako je o izbornoj suradnji u drugim županijama razgovarao sa čelnicima SDP-a i HSU-a.