Sastanak delegacija
25

Tamara Vučić u Beogradu dočekala Elenu Zelenski: Rusi se naljutili i vrijeđali Vučića

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Supruga Aleksandra Vučića, Tamara u Beogradu je u nedjelju dočekala suprugu predsjednika Ukrajine Volodmira Zelenskog Elenu, a prisutni su bili i ukrajinski i srbijanski ministri vanjskih poslova.

Dame su razgledale gradsku biblioteku u centru Beograda s "ukrajinskom policom", arheološkim nalazima iz rimskog doba u zgradi biblioteke i dobile članske iskaznice.

Prošetali su i Beogradskom tvrđavom te okolnim parkom Kalemegdan sa spomenikom "Zahvalnost Francuskoj” za pomoć Srbiji u Prvom svjetskom ratu. Napomenuto je da je audio vodič kroz historijska mjesta glavnog grada Srbije od aprila dostupan i na ukrajinskom jeziku.

"U nazočnosti supruga predsjednika Srbije i Ukrajine, u rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između Univerziteta u Beogradu i Nacionalnog univerziteta Taras Ševčenko u Kijevu," prenosi agencija Tanjug.

Tamaru Vučić i Elenu Zelensku pratili su srbijanski ministar vanjskih poslova Marko Đurić i njegov ukrajinski kolega Dmitrij Kuleba, kao i ukrajinski ambasador Vladimir Tolkach.

Kuleba ima zakazan sastanak s bivšom premijerkom i predsjednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić u ponedjeljak u 15 sati. Predsjednica Skupštine Srbije sastat će se s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom u 11 sati.

Vijest o sastanku u Srbiji je privukla veliku pažnju u Rusiji pa je bila jedna od najčitanijih tekstova na državnim RIA Novostima. Komentari čitatelja i nisu bili previše dobronakloni prema Srbiji.

Istaknuti komentari sa najviše reakcija su bili "Sramotno" i "Ovo je odvratno, ovo je odvratno ponašanje za 'prijatelje' Rusije". Jedan je komentator postavio pitanje "Vučiću jesi li stvarno bez kičme". Također jedan je napisao "Vučić, oboje i vaš i naš".