Regija
0

Tadić u prednosti uoči drugog kruga

FENA
Ispitivanje javnog mnijenja u Srbiji pod embargom je uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, no pojedini beogradski mediji u srijedu tvrde da je Boris Tadić u prednosti pred radikalom Tomislavom Nikolićem.

Dnevnik "Danas" prenosi rezultate istraživanja javnog mnijenja jedne renomirane beogradske agencije po kojima se za Borisa Tadića opredjeljuje 52 posto birača u Srbiji, dok Tomislava Nikolića podržava njih 48 posto, a deset posto je još neopredijeljeno.

Dnevnik "Blic" prenosi ocjenu istraživača da će izborni rezultat biti vrlo tijesan i do kraja neizvjestan, ali da je Tadić u blagoj prednosti, te da će drugi krug izbora ovisiti "isključivo o sposobnosti birača da se izbore s konfuznim porukama koje primaju od političara".

Istraživači, po pisanju tog lista, smatraju da Tadić može računati na veći izlazak pripadnika manjina nego u prvom krugu.

Ističu također da zbunjujuće poruke svojim pristašama šalju lideri Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Socijalističke partije Srbije (SPS), pa je ponašanje upravo njihovih birača neizvjesno. Oni su u prvom krugu Koštuničinom koalicijskom partneru Velimiru Iliću dali 310 tisuća glasova a kandidatu SPS-a Milutinu Mrkonjiću 245 tisuća glasova.

DSS je objavio da će dati podršku Tadiću ako pristane na dopunu koalicijskog sporazuma, po kojoj bi se prekinuo proces europske integracije u slučaju da Europska unija odluči svojom misijom zamijeniti UNMIK na Kosovu. Tadić je međutim taj uvjet odbio.

Procjene su istraživača da će premijer Koštunica ostati do kraja suzdržan i da neæe podržati Tadića, piše "Blic".

Ðorđe Vukadinović, urednik časopisa "Nova srpska politička misao", blizak DSS-u, misli da će se Koštuničini birači i simpatizeri podijeliti u tri skupine- jedni će glasovati za Tadića, drugi za Nikolića, a treći će apstinirati.

Zoran Stojiljković, profesor na beogradskom Fakultetu političkih znanosti procjenjuje da će se "s obzirom na dosadašnju političku bliskost" birači DSS-a opredijeliti u odnosu 2:1 u korist Tadića.

Socijalisti će, po riječima njihova predsjednika Ivice Dačića, najvjerojatnije svojim biračima ostaviti da sami odluče hoće li na izbore i kome će dati glas. Birači Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića u većini će, kako se procjenjuje, glas dati Borisu Tadiću.

Na još neodlučne birače mogao bi utjecati i tv-duel između Tadića i Nikolića, koji će se na Radio-televiziji Srbije održati u srijedu navečer, dan prije početka predizborne šutnje koja počinje u četvrtak u ponoć.

Prema konačnim i službenim podacima Republičkog izbornog povjerenstva, kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osvojio je u prvom krugu 1.646.172 ili 39,99 posto glasova, a kandidat Demokratske stranke Boris Tadić 1.457.030 ili 35,39 posto glasova.

Pravo glasa ima oko 6,7 milijuna birača u Srbiji.