Promijenio mišljenje
3

Tadić ozbiljno razmišlja o premijerskom mjestu

Klix.ba
Boris Tadić
Boris Tadić
Iako je u izbornoj noći nedvosmisleno poručio da neće biti novi premijer Srbije, agencija Anadolija saznaje da sada već bivši predsjednik Srbije i čelnik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić ozbiljno razmišlja o mogućnosti da, ipak, preuzme vođenje Vlade svoje zemlje.

Naravno, ukoliko u Srbiji dođe do kohabitacije i ukoliko koalicija okupljena oko Demokratske stranke i Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačić uspiju dogovoriti vladu, o čemu se u Srbiji sada govori kao najizglednijoj opciji.

Tadić o preuzimanju nove funkcije razmišlja nakon što su to od njega u ponedjeljak navečer na sastanku u stranačkoj centrali zatražili potpredsjednici Demokratske stranke.

"Tadić razmišlja o preuzimanju pozicije premijera. Ta mogućnost, dakle, nije odbačena. Uostalom, on, naprosto, u ovom trenutku nema puno mogućnosti. Može biti premijer ili se potpuno povući", kazao je agenciji Anadolija izvor blizak DS-u.

Ukoliko Tadić, ipak, na to ne pristane, premijer bi mogao da bude potpredsjednik DS-a Dragan Đilas.

Tadić je, osim osmogodišnjeg mandata na čelu države, ranije bio ministar telekomunikacija u Vladi Savezne Republike Jugoslavije. A 17. marta 2003. godine izabran je za ministra odbrane tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gora. Tu funkciju je obavljao do 27. juna 2004. godine kada je izabran za srbijanskog predsjednika.