Beograd želi dijalog
0

Tadić: Nasilne promjene su neprihvatljive

SRNA
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa visokom predstavnicom EU Catherine Ashton u New Yorku ponovio je stavove Srbije da ne prihvata pokušaje nasilne promjene realnosti na Kosovu, ali da Beograd ostaje privržen dijalogu u kome se mogu rješavati problemi Srba i Albanaca.

Tadić je izjavio da je situacija na Kosovusada gora nego prije jednostranih akcija Prištine od ljetos i angažovanja specijalne jedinice ''Rosu''.

Prema njegovim riječima, ''oni koji su planirali akciju pošli su od pogrešnih pretpostavki - da će Srbija šta god da se dešava na Kosovu prihvatiti različita rešenja zbog toga što želi da dostigne status kandidata (za članstvo u EU) i da otvori datum za pregovore''.

"To, prosto, nije tako. Mi imamo svoje principe i jasno definisane stavove u vezi sa procesom dijaloga povodom Kosova, i u tom smislu se stvari nisu promijenile ni nakon razgovora sa Ashtonovom", rekao je predsjednik Srbije za beogradske medije.

Tadić je rekao da je sa Ashtonovom imao otvoren i težak razgovor i da je još jednom ponovio da Srbija ne priznaje i da neće priznati nezavisnost Kosova.

"Međutim, Srbija treba da učestvuje u dijalogu i to je moj jasno iskazan stav. Samo kroz dijalog možemo rješavati probleme ljudi koji žive na Kosovu. Srba i Albanaca, ali možemo braniti i naše legitimne državne interese na Kosmetu", rekao je predsjednik Srbije.

On je upozorio da bi, u suprotnom, Beograd došao u situaciju da ponovo bude izolovan po tom međunarodnom pitanju.
"Došli bismo u situaciju da ponovo budemo u teškim okolnostima i da zbog ekonomske krize koja se pomalja, u teškim okolnostima rješavamo taj problem. Dakle, moramo da učestvujemo u dijalogu, ali moramo da iskažemo i jasno svoje principe u vezi sa dijalogom", naglasio je Tadić.

On je rekao i da je Ashtonovu upoznao sa stavom da Beograd u nastavku dijaloga sa Prištinom želi da rješava pitanje carina i da nije tačno da je prihvatanjem rješenja za pečat dogovoreno i kuda idu sredstva od carina, ko na administrativnim prelazima obavlja carinske poslove i na koji način se oni regulišu.

"Sve to treba da bude tema dijaloga. Vidjet ćemo kakva će biti reakcija EU na tu temu. Sad će uslediti konsultacije u EU, ali mi od naše pozicije nismo odstupili", istakao je predsjednik Srbije.

Tadić je na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom. Do kraja dana, razgovaraće i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-Moonom.