Regija
0

Tadić: Građani na izborima potvrdili evropski put Srbije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Srbije Boris Tadić i nositelj izborne liste "Za evropsku Srbiju", koja je odnijela pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima u nedjelju, izjavio je da su građani Srbije jasno potvrdili evropski put Srbije.

"Nakon nedavnih predsjedničkih izbora, građani Srbije su jasno rekli da žele Srbiju u Europskoj uniji (EU)", kazao je Tadić novinarima, dodajući da je potrebno što prije formirati novu vladu, koja će zemlju uvesti u EU i boriti se za integritet zemlje, odnosno očuvanje Kosova u Srbiji.

"To su dva cilja na kojima ćemo nova vlada i ja kao predsjednik raditi", kazao je Tadić, precizirajući da su osnovni ciljevi nove vlade očuvanje integriteta zemlje, integracija u EU, podizanje životnog standarda građana, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i privođenje svih optuženih za ratne zločine Haškom sudu. Tadić je tome dodao i ponavljanje procesa bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, kojega je nedavno Haški sud oslobodio optužbe za ratne zločine nad Srbima i nealbancima na Kosovu.

Nakon predsjednika Tadića, novinarima se obratio i dosadašnji premijer i predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, čija je koalicija s Novom Srbijom Velimira Ilića na parlamentarnim izborima osvojila 11,3 posto glasova ili 30 mandata u parlamentu. Koštunica je kazao da su izbori pokazali da nije ugrožena stabilnost zemlje te dodao da se politika njegove stranke neće mijenjati.

"Mi ćemo biti u većini koja će zastupati naša načela, ili ćemo biti u oporbi", kazao je Koštunica, koji je, uz čestitke Tadiću za pobjedu na izborima, ponovio da ne zastupaju ista stajališta kada je riječ o cjelovitosti države i naglasio da je nedavni potpis potpredsjednika vlade Božidara Ðelića na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU "dobio određeni broj glasova", ali je "određeni broj glasova" dobila i ona strana koja se protivila potpisivanju SSP-a.

Srbija će imati vladu Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića ili će imati nove izbore, izjavio je u nedjelju navečer Šešeljev zamjenik i čelnik radikala na izborima Tomislav Nikolić.

"Prijetnja Borisa Tadića da neće dopustiti da se bez Demokratske stranke (DS) formira vlada nagovještava građanske nemire", kazao je Nikolić, precizirajući da se SPS ranije izjašnjavao da je naklonjen Koštuničinom DSS-u, te da će već u ponedjeljak o novoj vladi razgovarati s Vojislavom Koštunicom.

"Već sutra, u ponedjeljak, s Koštunicom ću obaviti razgovore, jer smo već pokazali da se ideološki slažemo i da možemo biti u koaliciji", izjavio je Nikolić, dodajući da Boris Tadić nema pravo formirati vladu mimo buduće koalicije SRS-DSS-SPS, koja će u pregovorima postići većinu od 126 zastupnika od ukupno 250 u budućem parlamentu.

Na osnovu referentnog uzorka s 85 posto obrađenih izbornih mjesta, po podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima odnijela je lista "Za europsku Srbiju", predvođena DS-om predsjednika Srbije Borisa Tadića, koja je osvojila deset posto više glasova od SRS-a.

Tadićev DS je, prema tim podacima, osvojio 38,7 posto glasova, odnosno 103 mandata u parlamentu, dok je SRS osvojila 29,1 posto, odnosno 77 mandata.

Koalicija DSS-NS, Koštunice i Ilića, osvojila je 11,3 posto glasova, odnosno 30 mandata, a SPS 7,9 ili 20 mandata.

Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića s 5,2 posto glasova osvojila je 13 mandata, a osim tih stranaka mađarska koalicija dobila je oko 1,8 posto glasova i moći će računati na četiri mandata u parlamentu, Bošnjačka lista (Sandžaka) Sulejmana Ugljanina će dobiti dva predstavnika u parlamentu, dok će albanska manjina imati jednog predstavnika.