Regija
0

Tadić: Ahtisaarijevim planom Srbi bi nestali s Kosova

FENA
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je kako bi srpski narod primjenom plana Marttija Ahtisaarija za trideset godina potpuno nestao sa Kosova, te on zato ne može poduprijeti programske zahtjeve nekih srbijanskih stranaka koje inzistiraju na zaokretu u politici prema Kosovu prihvaćanjem toga plana, prenosi u nedjelju beogradski tisak.

Tadić je poručio da će nastaviti nadograđivati politiku koja Srbiji osigurava evropsku budućnost i ekonomski prosperitet, te istodobno provodi politiku zaštite legitimnih interesa na Kosovu kojih se država Srbija ''ne može i ne smije odreći''.

Interesi Srbije se ne mogu redefinirati svakih nekoliko godina samo zato što su se promjenile međunarodne okolnosti, kaže Tadić te upozorava kako zemlju koje se lako odriče svojih legitimnih interesa velike sile prepoznaju kao zemlju kojoj se novi uvjeti ''postavljaju kao od šale'' te da takve države gube kredibilitet u politici.

Iluzija je, kako je rekao, da bi Srbija, ako bi se odrekla svojih interesa na Kosovu, ubrzala proces približavanja Evropskoj uniji, a to, po njegovim riječima, dokazuje i primer završetka suradnje Srbije sa Haaškim tribunalom.

"Niti ima prosperitetne budućnosti ako se odreknemo Kosova, niti ima Kosova ako se odreknemo evropske budućnosti'', navodi srbijanski predsjednik te dodaje kako svi u Evropi znaju da su interesi Srbije na Kosovu legitimni i zato nitko ne traži da Beograd eksplictno prizna Kosovo, iako bi, ističe on, neke države voljele da Srbija to učini na implicitno.

Posebni izaslanik UN-a za rješavanje statusa Kosova, bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari predložio je 2007. godine da Kosovo stekne neovisnost pod međunarodnim nadzorom.